Македония, Черна гора, Албания, Украйна и Грузия със санкции срещу Русия за кибератака срещу Берлин

Страните-партньори на Европейския съюз, включително Украйна и Грузия, се присъединиха към санкциите на общността срещу гражданите и структурите на Руската федерация, за които се твърди, че са отговорни за кибератаката срещу Бундестага през 2015 г. Това се посочва в изявлението на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, разпространено в сряда в Брюксел, предават ТАСС и Агенция „Фокус“.

„Страните кандидатки [за присъединяване към ЕС] Република Северна Македония, Черна гора и Албания, както и страните от Европейското икономическо пространство Исландия и Норвегия, както и Украйна и Грузия, се присъединяват към това решение на Съвета. Европейският съюз отбелязва този ангажимент и го приветства“, заяви Борел.

На 22 октомври Европейският съюз и Великобритания наложиха санкции на двама руски граждани, включително началника на Главното управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили Игор Костюков, както и на определен „85-и Главен център за специални служби на Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация“, за които се твърди, че са отговорни за проникването в системите на Бундестага през 2015 г.

Кибер атаката срещу мрежата на Бундестага започна на 30 април 2015 г. Тогава много депутати получиха едни и същи имейли, за които се твърди, че са от ООН. Те съдържаха злонамерена връзка. За да предотвратят разпространението на вируса, германските власти дори трябваше временно да изключат цялата IT система на Бундестага. Общо бяха откраднати поне 16 GB данни, включително имейли от парламентаристи.

В началото на май 2020 г. Генералната прокуратура на Федерална република Германия добави в международния списък за издирване руснака Дмитрий Бадин по подозрение за участие в тази кибератака. Германските служители на реда смятат, че той е член на хакерската група Fancy Bear. Руската страна многократно отрече обвиненията за участие в тези хакерски атаки. Нито един от правоприлагащите органи на Федерална република Германия не предостави никакви доказателства в подкрепа на версията за връзките на киберпрестъпниците с Москва, отбелязва руската агенция.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *