Мария Захарова: Русия не възнамерява да се отказва от мораториума върху ядрените опити

Мария Захарова: Русия не възнамерява да се отказва от мораториума върху ядрените опити

Москва няма дa се откаже от мораториума върху ядрените опити, докато той се спазва от други страни по Договора, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от TACC и Агенция „Фокус“.

„Русия не възнамерява дa се откаже от мораториума върху ядрените опити, въведен през 1992 г., докато такъв мораториум е спазен с вяра от други ядрени държави, които са страни по Договора за неразпространение на ядреното оръжие“, заяви дипломатът.

Москва не изключва възможността Вашингтон да оттегли подписа си върху Договора за цялостна забрана на изпитанията, заяви Захарова, коментирайки съобщенията на американските медии, че САЩ обмислят възобновяване на ядрените опити.

Дипломатът обърна внимание на факта, че тези информации се появиха след като многократно от представители на САЩ на различни нива са представяни обвинения срещу Руската федерация за неспазване на определени „американски стандарти“ на нулевия праг на ядрените тестове.

„По принцип схемата е разбираема: първо се правят фиктивни обвинения срещу другите, след това се поставя основата за напълно подготвени, очевидни стъпки на администрацията“, каза Захарова.

„Ние не изключваме, че Вашингтон подготвя по този начин общественото мнение, за да оттегли подписа си върху Договора за цялостна забрана на ядрените опити,“ обясни тя.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *