Марк Зукърбърг с извънредно изявление за Тръмп: Блокираме акаунтите му в Инстаграм и Фейсбук

Президентът на Фейсбук Марк Зукърбърг излезе с извънредно изявление преди минути. В него той заема позиция по повод събитията в Капитолия и обяснява защо е взел решение да цензурира президента на Америка.

„Шокиращите събития от последните 24 часа ясно показват, че президентът Доналд Тръмп възнамерява да използва останалото си време в офиса, за да подкопае мирния и законен преход на властта към избрания за негов наследник Джо Байдън. Решението му да използва платформата си, за да опрости, вместо да осъди действията на поддръжниците му в сградата на Капитолия правилно смущава хората в САЩ и по света.

Вчера премахнахме тези изявления, защото преценихме, че ефектът им и вероятно намерението им биха могли да предизвикат допълнително насилие. След удостоверяването на изборните резултати от Конгреса приоритет за цялата страна сега трябва да бъде да се гарантира, че останалите 13 дни и дните след встъпването в длъжност преминават спокойно и в съответствие с установените демократични норми.

През последните няколко години позволихме на президента Тръмп да използва нашата платформа, съответстваща на собствените ни правила, понякога премахвайки съдържанието или етикетирайки публикациите му, когато нарушават политиките ни. Направихме това, защото смятаме, че обществеността има право на възможно най-широк достъп до политическа реч, дори противоречива реч.

Но настоящият контекст сега е коренно различен, включващ използването на нашата платформа за подбуждане на жесток бунт срещу демократично избрано правителство. Смятаме, че рисковете да позволим на президента да продължи да използва услугите ни през този период са просто твърде големи. Затова разширяваме блокажа, който сме поставили на неговите акаунти във Facebook и Instagram за неопределено време и поне за следващите две седмици до приключване на мирния преход на властта.“

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *