Марош Шефчович: ЕК ще представи докладите за върховенството на закона в ЕС през септември

Марош Шефчович: ЕК ще представи докладите за върховенството на закона в ЕС през септември

Европейската комисия запазва намерението си през септември да представи докладите за състоянието на върховенството на закона във всяка от страните в ЕС, съобщи зам.-председателят на комисията Марош Шефчович след днешната видеоконференция на министрите по европейските въпроси.

ЕК разговаря с държавите и съгласува с тях подготовката на докладите, поясни той. По неговите думи наесен германското председателство на Съвета на ЕС ще постави докладите на обсъждане в търсене на общ подход срещу предизвикателствата и за споделяне на опит в тяхното преодоляване.
Шефчович съобщи, че се очаква също на 18 юни Европейският съвет да се произнесе по новото предложение на ЕК за многогодишния европейски бюджет, който ще включва и фонд за възстановяване от пандемията от Ковид-19. По неговите думи половината държави от ЕС настояват за бързи решения.

Хърватският държавен секретар Андрея Згомбич от името на председателството на ЕС отбеляза, че някои държави искат незабавен достъп до средствата от бъдещия фонд. Според нея всички в ЕС отчитат нуждата от постигане на бързо споразумение за общия бюджет. Тя добави, че днес министрите са разговаряли за съгласуваността в отмяната на мерките, въведени за пресичане на разпространението на заразата.
Досега ЕК е приела 290 решения, свързани с новата криза, съобщи Шефчович. Той добави, че по обща оценка епидемичната обстановка в ЕС се подобрява и европейските държави очакват пътуванията през вътрешните граници да бъдат възобновени при първа възможност. Имаме нужда от бързо политическо споразумение за бюджета, добави зам.-председателят на ЕК.

Източник БТА

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *