МВнР на Германия привика руския посланик в Берлин заради хакерската атака срещу Бундестага

МВнР на Германия привика руския посланик в Берлин заради хакерската атака срещу Бундестага

Министерството на външните работи на Германия извика посланика на Руската федерация Сергей Нечаев в Берлин на разговор във връзка с хакерската атака срещу Бундестага, приписана на Русия през 2015 г., която Москва многократно отхвърля, съобщи пресслужбата на германското външно министерство, цитирана от TACC и Агенция „Фокус“.

„Държавният секретар на Министерството на външните работи Мигел Бергер покани днес посланика на Руската федерация Сергей Нечаев на разговор във ведомството. От името на федералното правителство той осъди хакерската атака срещу германския Бундестаг по най-остър начин“, се казва в изявлението.

Кибератаката в мрежата на Бундестага започна на 30 април 2015 г. Тогава много депутати получиха еднакви електронни съобщения, за които се твърди, че са от ООН. Те съдържаха връзка, щракването върху която доведе до навлизане на злонамерена програма в системата. За да предотвратят разпространението му, германските власти дори трябваше временно да деактивират цялата ИТ система на Бундестага. Общо бяха откраднати поне 16 GB данни, включително имейлите на парламентаристите.

Руската страна многократно отрича обвиненията за участие в хакерски атаки. Никоя от германските правоохранителни агенции никога не е предоставила доказателства в подкрепа на медийната версия за връзките на киберпрестъпниците с Москва.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *