Мевлют Чавушоглу: Ще потапяме гръцките кораби, ако се опитат да попречат на сондажите ни

Мевлют Чавушоглу: Ще потапяме гръцките кораби, ако се опитат да попречат на сондажите ни

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви в интервю пред немското издание Suddeutsche Zeitung, че ако гръцки кораби се опитат да предотвратят проучвателните дейности на турските сондажни кораби в Егейско море и Средиземноморието, те ще получат съответстващ отговор, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.

Освен това първият дипломат на Анкара коментира думите на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който обяви Турция за „създател на проблеми“ в Средиземно море:

„Гръцкият министър-председател трябва да се погледне в огледалото и да се замисли дали не прави грешки. Откакто пое поста, президентът Ердоган му предложи неколкократно да работи с него в Средиземноморието. Можем да разрешим съществуващите проблеми с териториалните води в Егейско море. Ердоган искаше диалог, но Атина отказа. Сега Гърция прави споразумения със средиземноморските си съседи. Вместо да работи с Франция и ЕС срещу нас, той трябва най-накрая да говори с нас. Опитите на Атина да ни изключи са обречени. Ние ще защитаваме интересите си и тези на Република Северен Кипър“.

Освен това турският министър подчерта в интервюто, че няма нужда да се стига до дела в международните трибунали за споровете с Гърция в Егейско морте, защото вече има съдебни решения по въпроса, както и защото Турция вече е изпратила в ООН координатите на континенталния си шелф.

По въпроса за противоречието около „Света София“ и евентуалното превръщане на обекта на ЮНЕСКО отново в джамия, той заяви:

„Това е въпрос на нашите суверенни права. Гърците се намесват, сякаш Истанбул и „Света София“ им принадлежат. Атина не може да ни дава инструкции. Няма да правим нещо, което не можем да оправдаем. Мехмед Завоевателят превзе Константинопол през 1453 г. и превърна „Света София“ в джамия, има документи, доказващи това“.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *