Меркел: Локдаунът в Германия може да продължи до април

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви пред депутатите от консервативната партия, че ограничителните мерки, които целят да спрат разпространението на COVID-19 и неговите разновидности, може да продължи до април, предава Reuters.

„Ако не успеем да спрем разпространението на новата COVID мутацията, която опустошава Великобритания, броят на новите случаи ще скочи десетократно. Нуждаем се от още 8-10 седмици, в които да прилагаме най-строги ограничителни мерки, за да го спрем“, е завила Меркел.

Според членове на партията обаче вестник Bild, който първи съобщи новината, е изопачил думите й. Те поясниха, че Меркел е изразила притесненията си относно бързото разпространение на новия щам, като е посочила и че „следващите седмици ще бъдат трудни за Германия“. От там заявиха, че на срещата са обсъждани похвати как той да бъде спрян или поне локализиран.

Припомняме, че миналата седмицата страната удължи националния локдаун до края на януари, а правителствени представители заявиха, че има вариант да бъде продължен и след това. А вчера Германия въведе и ново ограничение за всички влизащи в страната, включително и от България, което гласи, че всеки пристигащ на територията на страната е задължен да представи отрицател PCR тест и да бъде подложен на 10-дневна карантина.

Здравните власти на заявиха, че овладяването на новата мутация „ще се случи, само когато населението бъде ваксинирано и бъде постигнат стаден имунитет“.

Германия, както и други европейски страни, започна ваксинационната си кампания, „но това отнема време и не може да разчитаме само на ваксината – трябва и лична отговорност“, завиха правителствените представители.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *