Милиони италиански деца се върнаха на училище – с маски и социална дистанция

Милиони италиански деца се върнаха на училище – с маски и социална дистанция

Милиони италиански деца се върнаха от днес в класната стая, след като училищата бяха затворени в продължение на половин година. Децата се сблъскват с нова реалност на меренe на температура на влизане в училище, спазване на социална дистанция и носене на маски, предаде БНР.

В някои училища в Италия учебната година започна по-рано, но днес над 5 милиона и половина от общо 8 милиона италиански ученици седнаха отново на чиновете.

Над 5000 допълнителни класни стаи бяха осигурени за учениците, за да стоят на разстояние минимум един метър един от друг. Позволено им е да махат маските си само по време на уроците. В училищата, където не е възможно да се осигури еднометрова дистанция, децата трябва да носят маски постоянно.

Италианската стратегия за отваряне на училищата изисква незабавна карантина за всеки, който е бил в близък контакт със заразен. След положителен резултат за Covid-19 учениците ще бъдат допускани в класната стая само след два негативни теста.

Италия беше първата най-тежко ударена от коронавируса държава в Европа и първи там учениците бяха принудени да учат дистанционно.

В първия учебен ден родителите масово бяха доволни, че децата им се връщат към нормалното.

„Аз подкрепям незабавен старт на учебната година, нормалност както всяка друга година“, отбеляза една италианска майка.

„Израснах със съученик, с когото делях едно бюро. За тях е ново изживяване и много полезно. Училището започна и така трябваше, абсолютно съм убеден“, посочи баща.

Над 1500 са новорегистрираните инфекции в страната дневно, а новата учебна година е голямо изпитания за премиера Джузепе Конте.

Опозицията критикува остро управляващите за недостиг на учители, на обслужващ персонал и достатъчно пространство в класните стаи. Някои региони в южна Италия като Пулия и Калабрия отложиха началото на учебната година за 24 септември, защото не са готови да отговорят на новите изисквания в условия на Covid-19.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *