Мишел Барние: Третият кръг от преговори с Великобритания беше разочароващ

Мишел Барние: Третият кръг от преговори с Великобритания беше разочароващ

Главният Брекзит преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние заяви, че третият кръг от преговорите с Великобритания относно новото двустранното партньорство беше „разочароващ“, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

„Няма да се откажем от ценностите си като част от споразумение в полза на британската икономика“, заяви Барние на пресконференция в петък.
Той добави, че блокът няма да подпише нова търговска сделка с Лондон без равнопоставени условия на гаранции за лоялна конкуренция или без всеобхватно споразумение за риболова.

Мишел Барние също така обвини правителството на Обединеното кралство, че е заседнало в мисленото си в 70-те години на миналия век. „Вече не сме през 70-те години на миналия век, време, когато търговските споразумения бяха единствено за премахване на тарифните бариери. От този период ние продължихме напред“, посочи той и заяви, че Обединеното кралство не е „в реална дискусия относно равнопоставените условия, каквото и да говорят те“.

„За да бъда прекалено искрен, този кръг разговори беше разочароващ“, призна главният европейски преговарящ.

Барние посочи, че Обединеното кралство отказва да включи механизми за консултации в рамките на парламентите на Великобритания и на ЕС по отношение на търговското споразумение, което той определи като стандарт при търговските сделки на Европейския съюз.

Той добави, че е разговарял с британският министър Майкъл Гоув за това, че Великобритания предпочита да има митнически тарифи и квоти, ако това означава, че няма да има равнопоставени условия. „Ако искаме да влезем в тарифните линии, а ние имаме опит, това ще отнеме години и ще изисква разширение на преговорите“, каза Барние.

Главният европейски Брекзит преговарящ все пак отбеляза, че споразумението с Обединеното кралство е все още възможно, но че ЕС е готов за ситуацията, в която изобщо няма споразумение.

„Не съм оптимист относно шансовете за сключване на сделка с Обединеното кралство“, посочи Барние и подчерта, че ЕС „няма да направи никакви компромиси, които компрометират интересите на страните членки на съюза. Ето защо поканих Великобритания да промени стратегията си“.

В заключение Барние каза, че има „много различна“ позиция с Обединеното кралство и че „следващият кръг на преговори трябва да донесе нова динамика, за да се избегне безизходицата“.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *