Може ли всъщност Тръмп да бъде отстранен предсрочно?

Може ли всъщност Тръмп да бъде отстранен предсрочно?

Щурмът на Капитолия в САЩ от привърженици на Доналд Тръмп в сряда предизвика призиви за предсрочното освобождаване на все още действащия президент. Но възможно ли е това и как?

Да. Има два начина за освобождаването на президента от длъжност, пише Reuters. Единият е чрез 25-ата поправка на Конституцията на САЩ, а другият чрез импийчмънт, последван от отсъждане от Сената. И при двата сценария вицепрезидентът Майк Пенс ще поеме поста до инаугурацията на Джо Байдън.

Вариант 1

25-ата поправка е ратифицирана през 1967 г. и е приета след убийството на президента Джон Ф. Кенеди през 1963 г. Тя определя процеса на наследяване на президентската власт при подобни извънредни обстоятелства.

Раздел 4 от закона разглежда ситуации, при които президент не може да свърши работата, но не се оттегля доброволно.

Съставителите на 25-тата поправка са предвидили тя да може да се прилага, когато президентът е недееспособен заради физическо или психично заболяване, обясняват експерти. Според някои тя може да се прилага и в други случаи, например когато държавният глава е опасно негоден за работа.

За да бъде задействана 25-ата поправка, вицепрезидентът Пенс и по-голямата част от кабинета трябва да обявят, че Тръмп не е в състояние да изпълнява президентските задълженията на президентството и така да го отстранят. Тогава поста му ще заеме Пенс.

Впоследствие Тръмп може да оспори, заявявайки, че е способен да възобнови работата. Ако Пенс и по-голямата част от кабинета не се противопоставят, той следва да се върне на власт. Ако оспорят декларацията му, въпросът ще бъде решен от Конгреса, но Пенс ще продължи да действа като президент междувременно.

За да се задържи отстранен Тръмп, е необходимо мнозинство от две трети от двете камари. Възможно и протакане докато мандатът просто не изтече, обяснява Пол Кампос, професор по конституционно право в Университета на Колорадо.

Според него 25-ата поправка е по-подходящият вариант за отстраняването на Тръмп. Предимството пред импийчмънта е бързината.

„Пенс може незабавно да стане президент, докато импийчмънтът и отсъждането могат да отнемат поне няколко дни“, каза Кампос.

Вариант 2

Импийчмънтът по своята същност представлява повдигане на обвинение срещу президент за участие в някакъв тип престъпление. Подобно е на обвинителен акт по наказателно дело, обяснява Кампос и допълва, че основна действаща роля има Камарата на представителите (долната камара на Конгреса).

Ако обикновено мнозинство от 435-те членове на Камарата одобри повдигането на обвинения, известни като „предмети за импийчмънт“, процесът преминава към Сената (горната камара). Той, от своя страна, провежда съдебен процес за определяне на вината на президента. Конституцията изисква две трети гласа на Сената за осъждане и отстраняване на президент.

По-рано вече бе правен опит за импийчмънт на Тръмп от Демократическата партия. Това се случи през декември 2019 г. по обвинения в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса. Делото беше свързано с опитите на президента да окаже натиск за това Украйна да разследва Байдън и сина му. Тръмп бе оправдан от ръководения от републиканците Сенат през февруари 2020 г.

В какво престъпление може да бъде обвинен Тръмп?

Франк Бауман, професор по конституционно право в Университета в Мисури, заяви, че Тръмп „може да подклажда бунтове“ или опит за сваляне на правителството на САЩ. Според него е възможно обвинение и за по-общо нарушение: нелоялност към конституцията на САЩ и неспазване на клетвената си длъжност.

Бунтовете в Капитолия в сряда шокираха Америка и света. Тръмп е сочен за техен провокатор, след като многократно отказа да приеме голямата загуба. Държавният глава, без доказателства, твърди, че победата на Байдън е измама въпреки нейната категоричност.

По-рано днес Конгресът сертифицира окончателно изхода от изборите в полза на демократа. Новоизбраният президент Джо Байдън трябва да положи клетва на 20 януари.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *