Морал по Костовски – или как „умен и красив“ съдия е „ортак“ с Доган

„ДПС задушава българската съдебна система. Ние сме единствената алтернатива на партията на Доган“ – това са думи на председателят ДБ и бивш правосъден министър Христо Иванов. Екип на сайта „Вестоносец“ стига до данни, които обаче показват дълбока и изгодна връзка между ДПС-ДБ, чиято вражда е само за пред камерите.

Главният герой е от Силистра – бившия съдия и актуално острие на партията Златко Куртев. Оказва се, че радетелят за справедливост е дългогодишен юрист на един много интересен обръч от фирми, собственост на още по-интересни хора с ясна партийна принадлежност. Дружеството „Д-ПРАЙМ” АД е основен консултант на фирма „СТРОЙПРОЕКТ“ АД, която е печелила десетки милиони от обществени поръчки и европроекти. Първоначално в „Д-ПРАЙМ“ АД влизат Светозар Бъчваров, Дениз Хасан, който е син на Хасан Хасан от ДПС, и Валери Цветанов. Последният е един от най-близките хора на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Валери Василев напуска дружеството малко преди да стане министър на земеделието, като на негово място като пълноправен съдружник влиза адвокат Златко Куртев.

Златната кокошка обаче е друга – това е вече спомената фирма „СТРОЙПРОЕКТ“ АД. Тя е собственост на единия от съдружниците в „Д-ПРАЙМ“ АД Светозар Бъчваров, както и на бащата на друг от партньорите Хасан Хасан. „СТРОЙПРОЕКТ“ реализира проекти и усвоява средства по програмите „ФАР“, „САПАРД“, „Красива България“ и др. по времето на Тройната коалиция. На много от фирмите и лицата, свързани с тях са извършени проверки от различни институции, като прокуратурата е повдигнала конкретни обвинения и съдът се е произнесъл. Вина не е установена. Няма и видео във „Фейсбук“ на Христо Иванов пред Съда в Силистра.

След „Росенец“ за всички стана ясно, че кръвта на бащата на съдебната реформа – вода не става! Все пак неговата майка Мария Бойкикева е една от най-близките приятелки на Ахмед Доган, когото нарича с нежното име „Меди“.

От морална гледна точка изникват някои много важни въпроси: Защо лидер на Демократична България представлява юридически дружества, свързани с висши членове на ДПС? Как се очаква човек, защитаващ бизнес интересите на хора от ДПС, да се бори с модела, създаден от тях? Такъв двоен стандарт ли ни очаква, ако Демократична България вземе властта?

„Маджо нещо те търси“. Едва ли за някого е тайна, че протежетата на Иван Костов, отдавна са влезли в задкулисна симбиоза не само с ДПС, ами и с ъндърграунда. Опитват се да ни продадат алтернатива, а всъщност са рожби на статуквото.  


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *