Навални се завръща в Русия въпреки заплахата от съдебно преследване

Критикът на Кремъл Алексей Навални обяви днес, че ще отпътува от Германия обратно за Русия на 17 януари, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Навални, водещ критик на президента Владимир Путин, бе откаран в Германия през август миналата година за лечение, след като припадна в самолет. Впоследствие Берлин обяви, че е имало опит за убийството му с нервнопаралитичния агент „Новичок“.

Руските власти отричат да имат нещо общо с инцидента.

Навални заяви, че вероятно вече е възстановил здравето си и че е време да се завърне в Русия, въпреки заплахата от съдебно преследване в родината си.

„Шпигел“ информира, че на 17 януари Навални ще кацне в Москва с полет на авиокомпания „Победа“.

В края на миналата година Федералната служба за изпълнение на наказанията даде ултиматум на Алексей Навални да се върне веднага от Германия или в противен случай го чака затвор.

Според нея той е нарушил задълженията си, произтичащи от условната присъда, която получи през 2014 г. Критикът на Кремъл бе осъден условно на три години и половина затвор по дело за присвояване на пари, за което той твърди, че е политически мотивирано.

По същото време следственият комитет заяви, че е образувалано ново наказателно дело срещу Алексей Навални, обвинявайки го в незаконно изразходване на публични дарения за организации, които той контролира, за свои лични нужди.

Руският разследващ комитет, който разглежда сериозни престъпления обвини Навални и неназовани лица в мащабна измама, заявявайки, че той и други лица са похарчили 356 милиона рубли (4,81 милиона долара), дарени на организации, които той контролира, за свои лични нужди.

Навални отговори на обвиненията в Туитър, заявявайки, че разследването е изфабрикувано и изглежда като истерична акция, поръчана от Путин.

Той каза, че е предвидил, че властите ще се стремят да го вкарат в затвора, след като не са успели да го убият.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *