Наводненията застрашават газопровода България-Гърция

Поройните дъждове в западна част на страната ни предизвикаха наводнения, които застрашават газопровода между България и Гърция. Взети са мерки по неговото обезопасяване. Това обясни директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, главен комисар Николай Николов. Той даде изявление след извънредно заседание на Националния щаб за борба с наводненията.

По думите му най-тежка и най-напрегната е ситуацията в Столичната община, община Нови Искър, село Мировяне. Нивото на река Блато също се е вдигнало много, застрашавайки сигурността на гражданите. Ситуацията е довела до необходимостта от изграждане на диги. 

Обмисля се частична евакуация на застрашените къщи“, каза Николов. 

Оценката към момента, че няма непосредствена опасност за живота на хората.

Усложнено е положението и по поречието на река Струма. Нейното ниво и това на река Конска са се повишили заради изпускането на язовир “Студена“ и високите скатни води, обясни още главният комисар.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова допълни, че към момента над 100 са населените места без ток в Северозападна България. Сред тях са териториите Видин, Враца, Монтана и София (област). Общо около 29 хиляди са клиентите без електричество, стана ясно още от думите ѝ.

Транспортният министър Росен Желязков уточни, че към момента има затруднения с три бързи влака.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *