Над 100 000 души вече са ваксинирани срещу COVID-19 в Румъния

Националният комитет по координация на дейностите за ваксиниране срещу Ковид-19 в Румъния съобщи, че до момента са ваксинирани общо 108 294 души, включително 5993 през последното денонощие, съобщава агенция Аджерпрес.

Имунизацията в Румъния започна на 27 декември с ваксината на Pfizer/BioNTech. Медицинските кадри са първата група ваксинирани в страната.

От началото на кампанията по ваксинация са регистрирани 388 странични реакции, като са докладвани 155 локални реакции с болка на мястото на поставяне на инжекцията и 233 общи странични реакции, като температура, главоболие, болки в мускулите, болки в ставите, обща физическа слабост, алергични реакции от типа на уртикарията. Други пет странични реакции се проучват, посочва Аджерпрес.

Вторият етап от кампанията по ваксинация в Румъния следва да започне в средата на януари с имунизация на хората с хронични заболявания, хора на възраст над 65 години и работещи в критични сектори, които са изложени на риск от заразяване с новия коронавирус, информира в. „Адевърул“.

Източник: Нова.тв

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *