Над €2.5 млрд. годишно струва мръсният въздух на София

Над €2.5 млрд. годишно струва мръсният въздух на София

Малко над 2.5 млрд. евро са щетите от мръсния въздух в София за 2018 г. За сравнение тази сума е по-голяма дори от космополитни градове като Виена, Прага и Брюксел. Това показва проучване на Европейската асоциация за общественото здраве (EPHA), която измерва количествено паричната стойност на преждевременната смърт, медицинското лечение, загубените работни дни и други здравни разходи, причинени от трите замърсители на въздуха – фини прахови частици, озон и азотен диоксид. Докладът разглежда 432 града в страните членки на Европейския съюз и Великобритания, Норвегия и Швейцария.

След София най-високите разходи за справяне с щетите от мръсния въздух на територията на страната са в Пловдив (355 млн. евро) и Варна (330 млн. евро), но най-високите разходи средно на човек след София се падат на Русе (1 379 евро) и Шумен (1 208 евро).

Когато се вземат предвид финансовите щети на глава на населението, София се нарежда пред градове като Лондон, Мюнхен и Брюксел като вероятната причина е, че населението там е много голямо. Въпреки че румънската столица Букурещ оглавява европейската класация за най-високи разходи, с които се сблъсква средният жител на града (3 хил. евро на човек), въз основа на интензивните нива на замърсяване, италианските градове доминират в топ 10, въз основа на тяхното замърсяване и по-високите общи разходи.

Когато става въпрос за финансови щети като дял от БВП, Русе е номер 1 сред 30-те страни от проучването, като в топ 10 влизат още три български града – Шумен (4-о място), Пловдив (6-о място) и Бургас (8-мо място).

Разходите за замърсяване на въздуха за 130-те млн. жители на проучваните градовете възлизат на 166 млрд. евро годишно, или средно 385 млн. евро на град. Когато се групират по градове, а не на разходи на глава от населението, живеещите в големи и скъпи градове са склонни да се сблъскват с най-високите разходи за замърсяване поради гъстотата на населението, по-високите доходи и разходи.

Но градовете в Централна и Източна Европа се въздържат от тази тенденция и се отличават високо в таблицата на въздействието, въпреки по-ниските нива на доходи, тъй като особено лошото замърсяване на въздуха взема своето. Следователно средният жител на Букурещ е изправен пред най-високите разходи – 3 004 евро, докато тези в незамърсения Санта Круз де Тенерифе са най-малко – 382 евро.

Фините прахови частици причиняват по-голямата част от разходите, средно 82.5% (различни източници на замърсяване), следвани от озона (15% – главно трафик) и азотния диоксид (2.5% – от изгаряне). Тези пропорции варират значително между градовете. Регионът на Централна и Източна Европа има най-висок процент на смъртност от замърсяване на въздуха, докато Южна Европа има най-висок процент на хронични заболявания.

Транспортът е основен източник на замърсяване на градския въздух, струвайки между 67 и 80 млрд. евро в страните членки на ЕС през 2016 г., според предишен доклад на EPHA. Това проучване показва, че дори малки промени в транспортните навици и градските политики могат да доведат до съществена разлика в тези разходи.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *