Назначеният преди месец президент на Радио Свободна Европа Тед Липиен е уволнен

Назначеният преди месец президент на Радио Свободна Европа Тед Липиен е уволнен

Назначеният само преди месец президент на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (РСЕ/РС) и директорите на други две финансирани от американското правителство медийни организации бяха уволнени късно в петък, 22 януари, от временния директор на Американката агенция за глобални медии (USAGM), съобщи svobodnaevropa.bg.

Изпълняващата длъжността изпълнителен директор на Агенцията Келу Чао е уволнила президента на РСЕ/РС Тед Липиен, както и директорите на Радио Свободна Азия и Мрежата за излъчване в Близкия Изток. Те бяха назначени само преди месец.

Ден по-рано Чао отстрани директора на Гласът на Америка, неговия заместник, както и ръководителя на Офиса за излъчване в Куба.

Тези две организации са собственост на американското правителство. Радио Свободна Европа/Радио Свобода, Радио Свободна Азия и Мрежата за излъчване в Близкия Изток са частни организации с нестопанска цел, които получават чрез Конгреса финансиране от американските данъкоплатци.

Уволненията идват след като назначеният от бившия президент Доналд Тръмп директор на USAGM беше принуден да подаде оставка само два часа след встъпването в длъжност на Джо Байдън като президент на 20 януари.

Избраният от Тръмп Майкъл Пак беше критикуван от републиканци и демократи от самото начало на своето управление през юни, 2020 г. Пак също беше обвинен, че се намесва в редакционното съдържание на медиите.

Уволнените в петък ръководители бяха назначени от Пак само преди месец, малко преди Коледа.

Източници от Агенцията потвърдиха, че Келу Чао е изпратила късно вечерта в петък уведомителни писма за прекратяване на договорите на Липен, както и на директора на Мрежата за излъчване в Близкия Изток Виктория Коутс и директора на Радио Свободна Азия Стивън Йейтс.

Засега не е известно дали някой от уволнените ще обжалва прекратяването на договора си, нито кои ще са техните наследници.

Администрацията на Байдън избра ветеранката от Гласът на Америка Келу Чао за временен ръководител на Американската агенция за глобални медии на 20 януари, веднага след оставката на Майкъл Пак.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *