Най-големият соларен парк в България има нов собственик

Най-големият соларен парк в България има нов собственик

Компанията ACWA Power, регистрирана в Саудитска Арабия, приключи продажбата на най-голямата фотоволтаична централа в България – тази в с. Караджалово. Купувач е австрийският инвеститор Energy Development GmbH, разработчик на проекти в сектора на възобновяемите енергийни източници.

Цената на сделката остава поверителна, съобщават от компанията, но тя е най-голямата за фотоволтаичната индустрия в България до момента.

Официален собственик на соларния парк е дъщерното дружество ACWA Power CF Karad PV Park ЕАД (ACWA Power Karad), което продава 100% от дела си. Австрийското дружество ще придобие и 100% от NOMAC България, която управлява и поддържа централата с мощност 60.4 MWp. И в тази сделка не се съобщава цената.

И двете сделки са предхождани от подписването на обвързващо споразумение още през декември 2019 г. Изключителен финансов съветник на продавачите по двете сделки е била „Райфайзен Банк Интернешънъл“ АГ, а CMS София е била правен съветник.

„ACWA Power Karad бе една от първите ни инвестиции в соларни фотоволтаични проекти и послужи като първа стъпка към бъдещите ни инвестиции на пазара на възобновяеми соларни фотоволтаици в Близкия изток, Африка и останалия свят. Сравнено с това начало само преди десетилетие, днес ние с гордост можем да заявим, че приблизително 25% от общия портфейл на ACWA Power (въз основа на капиталовите разходи), който междувременно се е умножил четири пъти, се състои от възобновяеми енергийни активи“, коментира президентът и главен изпълнителен директор на ACWA Power Пади Падманатан.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *