Най-младите милиардери в света

Най-младите милиардери в света

2095 са милиардерите в света, съобщава FORBES, като публикува популярната си класация, отразяваща състоянието на най-богатите. Милиардерите са с 58 по-малко в сравнение с година по-рано. Милиардерите притежават общо 8 трилиона долара – със 700 млрд. по-малко в сравнение с 2019 г.  Ето и класацията на изданието и състоянията на най-младите милиардери в света:

№12 Джо Гебия

Джо Гебия – съосновател на Airbnb. Предприемач от най-ранна възраст, Джо е започнал живота си като художник, но разбира, че това е само малка част от това, с което иска да се занимава. Той създава услугата Airbnb в хола си в Сан Франциско и бързо се разпространява в повече от 191 държави. Airbnb бе избранa за една от 50-те най-иновативни компании от Fast Company. Гебия притежава 3.1 милиарда долара въпреки кризата с COVID-19 и факта, че секторът му беше един от най-засегнатите.

№11 Браян Чески

„По-добре да имаш 100 човека, които те обичат, отколкото 1 000 000, които те харесват” – Браян Чески, съосновател на Airbnb. Със сумата от  3.1 милиарда Чески се нарежда на 11 позиция.

Неговият успех се поражда от идеята за няколко надуваеми дюшека в общо помещение със съквартиранта му Джо Гебия, в последствие и бизнес партньор. Притиснати от обстоятелствата да заплащат високият наема в един от най-скъпите градове в света Сан Франциско, те започнали да предлагат нощувки със закуска в дома си на по-ниски цени от хотелските. Така се родила идеята за империята, която жъне невиждани успехи.

№10 Линси Снайдер

Линси Снайдер е американска милиардерка, собственик и наследница на компанията за бързо хранене In-N-Out Burger, с локации предимно в Калифорния и Югозападна Америка. Компанията е основана през 1948г. от родителите й Хари и Естер Снайдер. Според данните на Forbеs  нейното състояние е на стойност 3 милиарда долара.

№9 Тревър Милтън

Тревър Милтън е американски милиардер, основател и бивш изпълнителен председател на Nikola Corporation, компания занимаваща се с производството на електромобили. Състоянието на Милтън e на стойност 3,3 милиарда долара.

№8 Ърнест Гарсия III

Гарсия съосновава компания за купуване на употребявани коли онлайн –Carvana, като дъщерна на притежаваната от баща му – милиардера Ърнест Гарсия II – DriveTime. По време на пандемията много клиенти се насочват към купуването на коли онлайн, което превръща Carvana в четвъртия по големина продавач на употребявани автомобили в САЩ. Богатството му е на стойност 4.2 млрд. долара.

№7 Нейтън Блехарчик

Блечарцик съосновава Airbnb с Брайън Чески и Джо Гебия през 2008 г. В резултат на кризата с COVID-19  богатството му намаля с 1.1 млрд. долара и в момента той притежава 3,1 милиарда.

№6 Скот Дънкан

Скот Дънкан притежаващ дял от компанията за тръбопроводи Enterprise Product Partners е един от световните милиардери като притежава 4,8 млрд. долара, въпреки че богатството му намаля с 1,5 млрд. долара заради падането на цената на петрола, а оттам и на акциите на компанията.

№5 Дъстин Московиц

Съоснователят на Facebook Дъстин Московиц напусна компанията през 2008 г., за да стартира Asana. Което е уеб и мобилно приложение, предназначено да помогне на екипите да организират, проследяват и управляват работата си. По-голямата част от богатството на Московиц идва от дяла му във Facebook, но Asana също набира скорост заради увеличаването на броя на хората, работещи дистанционно заради COVD-19. Богатството му е на стойност 14.2 млрд. долара.

№4 Марк Зукърбърг

Основателят на Facebook притежава 85 милиарда долара. Екранизиран герой в киното, модел за подражание на младите, той е сред най-влиятелните мъже в света. В момента почти всеки трети жител на планетата ползва социалната мрежа на Зукърбърг.

№3 Лукас Уолтън

Внукът на основателя на Walmart Сам Уолтън наследи богатството си, когато баща му Джон почина при самолетна катастрофа през 2005 г. Лукас Уолтън е председател на комисията за околна среда на семейната фондация и притежава сумата от 15,4 милиарда долара. Семейство Уолтън е едно от най-богатите в света, като всички наследници имат общо състояние от над 100 млрд. долара.

№2 Боби Мърфи

Боби Мърфи съоснователят на една от най-популярните социлани мрежи – Snap. С 4,7 млрд. долара Мърфи решава да дари 5 млн. долара през април, за да помогне на 60 хил. жители в Лос Анджелис да се справят с финансовите си затруднения, предизвикани от коронавируса, но това не е първата благотворителна проява на милиардера.

№1 Евън Шпигел

Евън Шпигел е най-младият милиардер в света, а богатството му е на стойност 11 млрд. долара. Шпигел е съосновател и главен изпълнителен директор на американската компания за социални медии Snap Inc., която създава с Боби Мърфи и Реджи Браун, докато са били студенти в Станфордския университет. Най-младият милиардер в Америка отнесе сериозни критики от екипа на президента Доналд Тръмп, след като Snap обяви, че вече няма да промотира кандидатпрезидентската кампания на Тръмп.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *