Напрежението за Google в САЩ нараства

През октомври Министерство на правосъдието в САЩ заведе дело за предполагаем монопол на Google в областта на търсенето. В него като обвинители участват и 11 американски щата. Според всички тях гигантът задкулисно и неправомерно е уговорил Apple и други смартфон играчи да поставят неговата търсачка по подразбиране в устройствата си.

Според запознати сега двупартийна група американски щати също се готви да заведе антитръстов иск срещу Google. Сред тях са Колорадо, Айова, Небраска, Ню Йорк, Северна Каролина, Тенеси и Юта. Очаква се новият иск да бъде заведен във федералния окръжен съд около средата на декември, посочват източниците. 

Google отрече да е извършвала неправомерни действия. Компанията настоява, че нейната търсачка и други продукти са доминиращи, защото потребителите ги предпочитат.

Междувременно се появи информация, че Apple задълбочава усилията си по лансирането на собствен инструмент за търсене. Наблюдатели на бранша отбелязват, че този ход може да свързан тъкмо с антитръстовите атаки срещу Google.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *