НАСА изстреля най-модерния марсоход към Червената планета (НА ЖИВО)

Новият марсоход на НАСА „Постоянство“ се отправя към Червената планета. Той ще търси там следи от древен микробен живот и ще събира проби от скалите на Марс, за да бъдат те върнати за анализ на Земята, пише „Монитор“.

Изстрелването на роувъра, който е с размерите на лек автомобил и тежи малко над един тон, стана от военновъздушната база Кейп Канаверал във Флорида, в 7:50 местно време, или 14:50 българско. То бе излъчвано на живо в Ютюб и в социалните мрежи.

Това е петият роувър на НАСА за Марс и най-модерният.

Администраторът на НАСА Джим Брайдънстайн:

„За първи път в историята НАСА посвещава мисия на астробиологията. Ще вземем проби от повърхността на един друг свят и мисия през 2026-а ще ги върне на Земята. Това ще е първата мисия в историята, която ще се върне от Марс“.

След седем месеца „Постоянство“ трябва да се приземи в кратера Джезеро. Той е бил избран заради предполагаемото му геоложко богатство, което би могло да разкрие историята на планетата, която преди да стане студена и суха е имала езера и може би океани.

Доктор Кенет Фарли пояснява:

„С цел да търсим следи от древен живот, искахме да отидем на място, където има ясни доказателства за обитаема околна среда. Джезеро има точно това. Той е кратер с диаметър около 45 километра, в който някога е имало езеро дълбоко стотици метри“.

„Постоянство“ е оборудван и с малък хеликоптер, който ще направи опит за първи полет извън Земята, както и ръка-робот, лазери, рентген, камери и микрофони.

Днес на Марс действа само един роувър – „Кюриосити“ на НАСА. Той има собствена лаборатория за химически анализ.

Съединените щати са третата държава, която изпраща мисия до Марс този месец, след Обединените арабски емирства и Китай. В края на юли и началото на август тази година Земята и Марс са най-близо една до друга.

Амбициозната мисия струва 2 милиарда и 400 милиона долара.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *