НАСА търси компании, които да ѝ продават лунен прах и камъни

НАСА търси компании, които да ѝ продават лунен прах и камъни

НАСА търси частни компании, които да добиват за нея ресурси от Луната. Инициативата идва на фона на амбициите за връщането на хора на повърхността на земния спътник.

Идеята е американски и международни фирми да събират скални и прахови материали, които след това да продават на космическата агенция. НАСА заявява, че е готова да плаща между 15 000 и 25 000 долара за проби между 50 и 500 грама.

Космическата агенция се надява материалите да бъдат събрани до 2024 г. и заяви, че приветства оферти от компании от цял свят.

Плащането за проби на лунни отломки може да създаде ключов прецедент, тъй като притежанието и продажбата на извънземни ресурси се оспорва от международното право. През 1967 г. бе подписан Договор за космическото пространство, според който никоя държава не може да предявява суверенни претенции към което и да е небесно тяло. НАСА настоява, че инициативата ѝ ще е в унисон със законодателството.

Новата идея на американската агенция се очаква да тласне бизнеса с космически ресурси, както и да насърчи рисковите инвестиции в технологии за изследване на извънземното пространство.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *