Наши роми на бунт в Неапол, изпратиха армията да ги озапти (ВИДЕО)

Наши роми на бунт в Неапол, изпратиха армията да ги озапти (ВИДЕО)

Група български роми в италианския град Мондрагоне, северно от Неапол, се разбунтува срещу наложената им от 22 юни изолация заради скока на заразени с коронавирус, съобщи агенция АНСА, цитирана от Новини.бг.

Те излязоха извън т. нар. „червена зона“ в района, което доведе до покачване на напрежението, но силите на реда успяха да върнат обратно нашенците.

Положителни проби за коронавируса са дали вече 49 души, като с изключение на трима италианци, останалите са все българи. Първият случай е бил регистриран миналата седмица при българка, родила в болницата Сеса Аурунка. Вторият случай бил регистиран пак тогава у неин сънародник. Двата положителни случая накараха властите да започнат масово тестване и да изолират пет блока в жилищен квартал на града. Така под карантина се оказаха 700 души, пояснява БТА.

В зоната на изолация има около 300 италианци, почти 200 българи, а също и граждани на Украйна, Тунис, Русия, Румъния, Полша и Молдова, както жители на Бразилия, Венецуела и на други страни от Южна Америка, а също и жители на северноафрикански страни. Според изданието заразените с коронавируса в огнището в Мондрагоне са без симптоми. Огнището е сред българска общност там от ромски произход, допълва вестникът.

Губернаторът на Кампания Винченцо Де Лука разпореди обособяването на червена зона, но някои от изолираните в пределите й успяха да я напуснат, най-вече през нощта, за да отидат на полето, където са на сезонна работа. Други се опитаха да пробият блокадата в знак на протест, посочва „Джорнале“. Това породи напрежение у местното италианско население, което пък протестира срещу нарушенията с призив нарушителите да бъдат изгонени, допълва в. „Кориере дел медзоджорно“.

Местните жители наричат блоковете, които са под карантина, „черната дупка на Мондрагоне“ и твърдят, че българите там се занимават преди всичко с незаконни дейности, като например контрабанда на цигари или пък че работят на черно. Местният пенсионер Кристофоро Кампонеро казва, че в блоковете, поставени под карантина, не се спазват никакви правила, че зоната, въпреки че е в центъра на града, не може да бъде доближена от хората, защото там няма контрол и сигурност.

Кампонеро, който живее в кооперация срещу проблемната зона, споделя, че докато италианците са били принудени да си стоят вкъщи заради повсеместната карантина, без да могат да видят близките си, автобуси са спирали пред блоковете и са натоварвали българите, за да ги откарат в полето да работят. Спирали и коли, които се препълвали, понякога с по 11 души вътре, което е нарушение на правилата за социална дистанция. Според него всички тогава си затваряли очите, за да не пострада полската работа.

Лидерът на крайната десница Лига Матео Салвини пък разкритикува областния управител на Кампания, че не може да се справи с проблема в Мондрагоне и го призова да даде обяснения в тази насока.

Властите предполагат, че някои от заразените български селскостопански работници са се покрили, за да не загубят работата си.

Президентът на региона Кампания Винченцо де Лука потвърди за армейските части: „Тази сутрин имах среща с министъра на вътрешните работи Лучана Ламорджезе във връзка с „червената зона“ в Мондрагоне. Поисках спешно да се изпратят стотина души от силите на реда, за да гарантират строгия контрол в района. Министърът обяви за изпращането на армейски
контингент“.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *