На пазара вече има свеж ресурс за малкия и иновативен бизнес

На пазара вече има свеж ресурс за малкия и иновативен бизнес

В България грантовете са по-популярни, но финансовите инструменти привличат все по-голям интерес и това не е случайно. От една страна, на европейско ниво е взето решение за по-интензивното им използване, а то друга, те са част от отговора на въпроса как икономиката да стане по-устойчива и по-малко уязвима на външни фактори, особено на фона на коронакризата. А един от основните фокуси за бъдещи инвестиции са стартъпите и иновативните бизнеси, които се очаква да помогнат за икономическата трансформация. 

Това каза изпълнителният директор на Фонда на фондовете (ФнФ) Владимир Данаилов по време на събитието за предприемачи ReStart&Up, което организираха Economic.bg, сп. „Икономика“, Дигитална национална коалиция и София Тех Парк.

Ръководената от Данаилов институция управлява ресурс от 1.2 млрд. лева по четири оперативни и една директна програма, който се разпределя чрез грантове и финансови инструменти. И ако безвъзмездните средства традиционно се използват за отрасли със стратегическо значение, за какъвто през последното десетилетие Европейският съюз бе определил земеделието например, то добавената стойност на финансовите инструменти е в това, че привличат допълнителен, най-често частен капитал.

ФнФ очаква към управляваните от него 1.2 млрд. лв. да бъдат мобилизирани допълнителни 2.7 млрд. лв. Така в икономиката ще се влеят общо около 4 млрд. лв. 

„Финансовите инструменти предполагат този ресурс да се рециклира и върне отново в икономиката, тъй като чрез тях се подкрепят проекти, генериращи приход. А щом генерира приход, значи е устойчив“, обясни Владимир Данаилов.

Добрата новина е, че ресурсът вече е на пазара, т.е. бизнесът в България може да се възползва от него“, подчерта той, обяснявайки, че повечето партньори и финансови посредници са избрани.

Финансовите инструменти са два вида: дългови и дялови. По първия ФнФ си партнира с UniCredit, Fibank, SIS кредит и Микрофонд. По втория има четири партньори-посредници. Това са Innovation Capital, Vitosha Venture Partners, NV3 и Morningside Hill. Първите три менажират ресурс на Фонда за ускоряване и начално финансиране, а четвъртия на Фонда за рисков капитал.

Innovation Capital разполага с общ капитал от 30.5 млн. лв., 27.4 млн. лв. от които са публичните пари от ФнФ. Очаква се да подкрепи 215 компании в етап на ускоряване и в начален такъв.

Vitosha Venture разполага с 38 млн. лв., от които 35.6 от ФнФ. Към фонд мениджъра могат да се насочат същия тип компании от гледна точка на развитието си, като се очаква да бъдат подкрепени 116 на брой.

Капиталът на NV3 е в размер на 42.5 млн. лв., 37.4 млн. лв. от които от ФнФ. Общо 45 компании в начален етап на развитие ще бъдат подкрепени, като тук размерът на инвестицията за една фирма може да достигне до 2 млн. лв.

Morningside Hill се насочва към още по-напреднали компании с висок рисков профил. С общо 55.9 млн. лв, 47.1 милиона от които от ФнФ, се очаква да бъдат подкрепени 16 компании с инвестиции между 1.5 и 7 млн. лв.

„Целта на ФнФ не са само малките и средни предприятия, но и по-иновативния български бизнес, тъй като създаването на иновации прави така, че бизнесът да създава конкурентни предимства на глобалния пазар“, обясни Владимир Данаилов. Той посочи още, че компаниите, създаващи иновации, са по-рискови и затова потенциалните инвеститори намаляват. Тъкмо тук идва и ролята на финансовите инструменти, предлагани от ФнФ. Данаилов подчерта, че Фондът избира партньорите си, така че те да могат да управляват инвестициите си на пазарен принцип и да поддържат жизнеността на средата.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *