На Халкидики вече се изисква маска и на плажа

На Халкидики вече се изисква маска и на плажа

Нови драстични ограничителни мерки въвежда гръцката държава, след като в последните дни новите случаи на COVID-19 там нараснаха значително. От петък, 21 август, маските ще бъдат задължителни навсякъде на популярния сред българите полуостров Халкидики, както и на о-в Миконос, докъдето „Уиз еър“ наскоро откри редовна линия от София. Досега маски се изискваха само в закрити обществени пространства. Новата заповед на зам. министъра на Гражданска защита Никос Хардаляс гласи „на закрито и открито“, така че явно те ще се носят дори на плажа. 

В ресторантите се забранява сядането на една маса на повече от 4 души, шест – ако са от едно семейство. Всякакви събирания на над девет човека, дори и на открито, са забранени. Преустановява се провеждането на седмичните фермерски пазари, плажни партита и всички обществени прояви. Засега обхватът на мерките е 10 дни. 

Вчера Генералният секретариат за гражданска защита в южната ни съседка съобщи, че Румъния, България, Сърбия, Албания и Швеция водят класацията понай-голям брой положителни случаи на COVID-19, открити в Гърция. 

В периода от 1 юли до 16 август 615 посетители в Гърция са регистрирани с коронавирус, от които 364 при от тестове на летищата, 234 на сухопътните граници и 17 в пристанищата. От тези 615 заразени, 88 са от Румъния, 86 от България, 80 от Сърбия, 63 от Албания и 29 от Швеция. Задължителните PCR тестове за български туристи бяха въведени в средата на юли, така че вероятно става дума за сезонни работници или регистрирани в началото на юли вирусоносители.

Гръцкият заместник-министър на гражданската защита Никос Хардаляс заяви вчера, че увеличението на броя на положителните случаи на коронавирус в страната не се дължи на туризма, тъй като от общия брой на заразените от 1 юли 17% са сред туристите в Гърция, а останалите 83 процента са местни случаи. Въпреки това новите ограничителни мерки, които преди няколко дни вече обхванаха и островите Парос и Антипарос, както и столичната област Атика, удрят пряко върху туристическия бизнес.

За останалите региони засега маските остават задължителни само на закрито в обществените пространства.

Източник: Сега

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *