Невиждан от половин век студ скова Пекин

Град Пекин преживя днес най-студената си сутрин от повече от половин век – термометрите показаха минус 19,6 градуса, предават Франс прес и Нова тв. От вчера в китайската столица, известна с рязко континенталния си климат, се е настанил сух студ, дошъл от северозапад, придружен от силни ветрове. Очаква се студената вълна да не се разсее поне до петък.

В най-топлите часове на деня днес живакът се вдигна едва до минус 7 градуса, но това не смути живота в града, отбелязва АФП. Вчера следобед, например, група пенсионери се изкъпаха в замръзнало езеро в столичен парк при минус 12 градуса и неспирен вятър.

„Водата е студена, но се чувстваш добре, щом излезеш от нея“, заяви пред агенцията 60-годишният плувец Ни Бин.

„Колкото е по-студено, толкова по-енергично трябва да плуваш“, допълни с десетина години по-възрастният Чжан.

За да се отдадат на любимия си спорт, който практикуват всеки ден независимо от времето, петнайсетината пенсионери трябва да чупят леда. После те го отстраняват на цели плочи и се образува достатъчно голямо водно пространство, за да проплуват по няколко дължини.

Излизайки, някои се поливат с топла вода, после се обличат, а след това пеят в хор на брега, любувайки се на кънкьорите, които се пързалят малко по-надалеч по заледеното езеро.

Чжан признава, че днес е „по-студено от обичайното“, но не се тревожи много-много. „Плувал съм и при по-голям студ“, уверява той.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *