Нидерландия иска Конституционен съд и Закон за медиите преди преговорите между ЕС и Албания

Нидерландия иска Конституционен съд и Закон за медиите преди преговорите между ЕС и Албания

Правителството на Нидерландия подкрепя констатациите на доклада за напредъка на Европейската комисия относно изпълнението на условията за провеждане на първата междуправителствена конференция и началото на преговорите между ЕС и Албания, но изисква преди това да бъдат изпълнени останалите две условия, съобщи Exit.al, цитиран от БГНЕС.

„Правителството споделя анализа на Комисията, че Албания е показала напредък в различни области, но заключението на Комисията, че почти всички условия са изпълнени, е преждевременно“, се казва в документ, представен от нидерландското правителство на Европейския съвет.

На среща на външните министри на ЕС, която ще се проведе на 10 ноември, ще се обсъди, наред с други неща, началото на преговорите с Албания и Северна Македония.

Нидерландското правителство е решено, че „само когато условията, посочени в заключенията на Европейския съвет от март 2020 г. са убедително изпълнени, може да се проведе първата междуправителствена конференция с Албания“.

Изглежда правителството на Нидерландия е по-стриктно в оценката на постиженията на Албания по зададените условия, особено в борбата с корупцията, организираната престъпност и незаконната имиграция.

Поради тази причина изисква наказване на магистрати, замесени в престъпни дейности. Според Амстердам процесът на проверка е недостатъчен, без да се наказват корумпирани и свързани с престъпността съдии.

Също така Страната на лалетата иска наказание за корупция на всички нива. Албания трябва да предприеме по-нататъшни стъпки за изграждане на солидни резултати в разследването, преследването и осъждането, като осъди корупцията и организираната престъпност на всички нива.

Нидерландското правителство приветства приемането на изборния кодекс на 23 юли, но „въпреки този положителен резултат политическият диалог в страната трябва да се подобри, особено в областта на изборната реформа и нейното прилагане“.

Нидерландия също така отбелязва, че законът за медиите трябва да бъде преразгледан в съответствие със становището на Венецианската комисия. Други опасения включват големия брой лица, търсещи убежище в Европа, включително явлението непридружени непълнолетни.

Що се отнася до Северна Македония, Холандия не е изразила никакви забележки относно началото на преговорите.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *