Нидерландия остава под блокада до 9 февруари

Нидерландия остава под национална блокада до 9 февруари 2021 г., информират властите в страната. Те посочват, че сега действащите COVID мерки не дават нужните резултати и обстановката остава критична.

Припомняме, че правителството обяви през декември пълен локдаун и наложи редица ограничителни мерки, за да овладее разпространението на COVID заразата. Тогава властите заявиха, че на 14 януари отново ще заседават, за да решат дали да удължат националната блокада или да разхлабят мерките, „но след като здравните власти представиха тревожни данни за броя на заразените, решението беше само едно – удължаване на мерките“, поясняват от правителството.

Ограниченията, които действат към момента на територията на Нидерландия, ще останат същите до 9 февруари. Тоест работата на барове, ресторанти, кафенета, кина и всички търговски центрове от тип мол се забранява. Преустановена е работата на ресторантите в хотелите, но местата за настаняване работят – при строги ограничения. Учебните заведения също ще останат затворени информират властите като посочват, че се обсъжда въвеждането на вечерен час в страната, „но все още не е взето крайно решение“.

При пътуване

Запазва се изискването за всички пътници, включително български граждани, да представят негативен резултат от PCR тест за коронавирус, направен до 72 часа преди пристигането в Нидерландия. Остава и задължението за попълване на декларация за наличието на негативен тест за COVID-19 при влизане в страната от всички държави в „оранжева“ степен (включително и България) или „червена“ чрез въздушен, морски, автобусен или железопътен транспорт (без автомобилен транспорт).

А от българското министерство на външните работи обръщат внимание, че изискването за представяне на негативен резултат от PCR тест за коронавирус важи и за транзитно преминаващите през летищата и пристанищата на Нидерландия. След пристигане в страната продължава да е в сила и 10-дневната силно препоръчителна карантина в домашни условия.

От правителството в Нидерландия заявиха, че на 2 февруари институциите ще се съберат, за да обсъдят актуалната обстановка в страната и да решат какви ще бъдат следващите стъпки в борбата с пандемията.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *