Никола Димитров: Ако България не свали ветото, ще търсим нови начини да европеизираме нашата страна

Никола Димитров: Ако България не свали ветото, ще търсим нови начини да европеизираме нашата страна

Вицепремиерът Никола Димитров в интервю за австрийския „Der Standard“ заяви, че македонското правителство ще се опита да предотврати отчаянието и национализма, след българското вето и, както добавя, ще се обърне към приятелски страни от ЕС, цитират думите му македонската „Макфакс“ и Агенция „Фокус“.

„Ако процесът ни на присъединяване е сведен до двустранен въпрос, в който дискусиите за историята ще станат по-важни от борбата с корупцията, независимостта на съдебната система, функционирането на демократичните институции, свободата на медиите, околната среда и енергетиката, тогава това не е процес, който ни европеизира, а процес, който ни балканизира. Ето защо се нуждаем от програма за реформи с мрежа от приятели, които са тук, за да ни помогнат и трябва да си поставим ясни цели и да работим по тях“, каза Димитров.

Той припомни, че Македония беше първата страна в региона, която подписа споразумение за стабилизиране и асоцииране с ЕС и че има статут на кандидат в продължение на 15 години.

„Първоначално бяхме блокирани от Гърция, но решихме този проблем. Тогава Франция създаде нова методология за разширяване и сега има нов проблем с България. Наистина е трудно да се разбере дали ЕС се отнася сериозно към нас. През март тази година все пак имаше зелена светлина от Съвета на ЕС – България беше част от този консенсус. След това, през октомври, получихме много положителен доклад от Европейската комисия. Що се отнася до политическите критерии, ние сме доста напреднали дори в сравнение с тези страни, които водят преговори от няколко години,“ добави той.

Димитров подчерта, че разговорите със София ще продължат, но че „няма да водим преговори за това кои сме и на какъв език говорим.“

„Това е част от исторически процес, а не от политическо решение. Дължим на нашия народ да защитаваме тяхното достойнство и идентичност. Ако София не оттегли (ветото си, бел. ред.), ще трябва да намерим нови начини за европеизиране на страната ни“, каза Димитров.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *