Никола Димитров: Никой не може да оспори на Македония правото на самоопределение

Никола Димитров: Никой не може да оспори на Македония правото на самоопределение

Решението за започване на преговори с ЕС ще бъде или съвместен успех, или съвместен провал, особено на Европа, заяви вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония икола Димитров на пресконференция, цитиран от македонския телевизионен канал „Сител“ и Агенция „Фокус“.

„Ще направим всичко и ще вложим всичко, за да проведем първата междуправителствена конференция с ЕС през декември, чието начало във всеки случай не трябва да зависи от проблемите на идентичността“, категоричен е Димитров.

Коментирайки реалистичните заплахи за вето от България, вицепремиерът се позова на Споразумението за добросъседство.

„Там не се оспорва правото на самоопределение. Напротив, ако се оспорва, значи тук няма приятелство“, коментира Димитров.

Той не е съгласен, че историческата комисия не е постигнала успех в работата си, тъй като на такива комисии в други европейски страни са били необходими много години, за да постигнат споразумение.

Накрая Димитров каза, че не може да се изключи, че през декември Северна Македония няма да започне преговори. „Но ако причината за това е македонският език, нямам проблем с това“, заключи Димитров.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *