Никос Кодзияс: Радикалните националисти в България създадоха сериозен проблем в нашия регион

„Заради шовинистичното поставяне на македонския въпрос от страна на радикалните националисти в България се създаде сериозен проблем в нашия регион“, написа бившят министър на външните работи на Гърция Никос Кодзияс, цитиран от БГНЕС.

В своята колонка за Независимата балканска информационна агенция, озаглавена „Позицията на българския шовинизъм по македонския въпрос“, той коментира българското вето и анализира исканията и позицията на София във връзка с преговорите на Северна Македония за членство в Евросъюза.

В статията си Кодзияс обяснява, че „става дума или за откровени радикални десничари, какъвто е настоящият министър на отбраната, или за политици, които искат да подкрепят предизборната си кампания и своята лична стратегия“.

Според него, благодарение на Договора от Преспа Гърция се е освободила от проблема, а днес „протурски ориентираните в България смятат, че от договора е отпаднал техният „шовинистичен наратив“ и „като втори пакостник в региона поставят две нови условия за европейския път на Северна Македония“.

Първото условие е „северномакедонците да приемат, че са българи“ и коментира, че „България не осъзнава етногенезиса на новия славянски народ славомакедонците през ХХ век“.

Според дипломата, „българските шовинисти живеят извън времето и пространството и в ерата на Коминтерна“.

„Игнорирайки историческата реалност, шовинизмът, който води началото си от тъмните години на българската окупация, иска славомакедонците отново да се нарекат българи. Той е останал в епохата на генетичното определение за нация и не разбира, че нациите днес са културно-политически субекти с ясни права в съответствие с техните институционални системи. Не се разбира, че огромното мнозинство от славомакедонците, а още повече никой албанец от Северна Македония или влах с гръцко самосъзнание никога не биха приели да бъдат смятани за българи“, уточнява бившият гръцки външен министър.

Относно „другото искане на българския шовинизъм“ – езика, Кодзияс пише, че България твърди, че „славомакедонският език не е независим, а български“.

Според него, по този въпрос българите са „много изостанали“, тъй като езиците и народите се формират и определят във времето“.

„Никой днес не спори, че австрийската нация е различна от германската или че скандинавските нации (Дания, Швеция и Норвегия) днес говорят три различни езика, независимо от общото си скандинавско потекло“, пише Кодзияс и подчертава, че по подобен начин изглеждат и нещата със славянските езици.

Проблемът е, че някой в България с демонстрация на фалшива сила „от средновековен тип иска да създаде нови проблеми на Балканите и пред европейския път на Северна Македония“, обяснява, че въпросите, които се решават от живота или от научните изследвания, „не може да бъдат наложени с президентски укази или външнополитически актове“.

Съществува и въпросът, че вместо Гърция да подкрепи Северна Македония срещу великобългарския шовинизъм, за който гръцкият народ плати скъпо, подкрепят политиката на нашите македономахи (борци за Македония), заслепени от своя анти-Преспа гняв“, пише бившият министър на външните работи Никос

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *