Нови ограничения заради Covid-19 в Европа

Експерименталната ваксина за коронавирус на германската компания „КюрВак“ е предизвикала отговор на имунната система на човешкото тяло в първия етап от тестването ѝ, съобщава БНР. Плановете на компанията предвиждат последният етап от тестването върху хора да започне преди края на тази година.

В Германия, където инфектираните са половин милион, започва едномесечна частична блокада – затварят барове, кафенета, ресторанти, театри, опери, киносалони и спортни центрове.

„От всеки един зависи ноември да е общ успех, повратен момент. Ако успеем да забавим разпространението на вируса през следващите четири седмици, декември ще бъде под контрол“, заяви канцлерът Ангела Меркел.

Влезе в сила строга карантина и в Белгия. Там затвориха магазини и училища.

Министърът на здравеопазването на Италия описа последните данни за епидемията като „ужасяващи“. Италианското правителство ще затегне ограниченията, за да ограничи разпространението на коронавируса, но засега ще се въздържи от тотална национална карантина, заяви премиерът Джузепе Конте. По-строгите мерки ще включват ограничаване на движението между най-засегнатите от заразата райони и въвеждане на вечерен час.

Премиерът на Португалия Антониу Коща изрази намерението на правителството да бъде обявено извънредно положение за общественото здраве, което ще позволи налагането на по-стриктни забрани.

В Словакия над половината от населението се тества за Covid-19 през почивните дни – 3 милиона и 600 хиляди са си направили Пи Си Ар тест, от които малко над 1 процент са били положителни.

Училищата в Букурещ остават затворени още две седмици.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус е в самоизолация, след като е бил контактен на дал положителна проба за Covid-19.

По данни на американския изследователски университет „Джонс Хопкинс“ заразените по света са над 46 милиона и 600 хиляди, над 10 милиона от които са в Европа, починалите – над един милион и 200 хиляди, а възстановилите се – над 31 милиона. Най-много са смъртните случаи в Съединените щати, Бразилия, Индия и Мексико.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *