Ново моделиране в Швеция прогнозира пик на COVID-вълната в средата на декември

Шведските здравни власти заявиха в четвъртък, че очакват страната да достигне върха на втората вълна от инфекции на COVID-19 в средата на декември.

Оценката се основава на ново моделиране от Агенцията за обществено здраве на страната, основано на докладвани случаи до 6 ноември. Начинът, по който ще се развие този връх, обаче ще зависи „в голяма степен от това колко добре успяваме да продължим да се държим на разстояние един от друг“, заяви държавният епидемиолог Андерс Тегнел на пресконференция.

След като регистрира голям брой смъртни случаи от март до юни – над 5000 в страна с 10,3 милиона жители – Швеция, която избра да ограничи вируса с предимно непринудителни мерки, регистрира намаляване както на заразяванията, така и на смъртните случаи между юли и средата на октомври. Оттогава броят на случаите нарасна и през последните седмици броят на смъртните случаи също нарасна рязко.

В четвъртък страната съобщи за още 67 смъртни случая, свързани с COVID-19, което доведе общият им брой до 6 622.

В отговор на вълната Швеция разпространи по-строги мерки за силно засегнатите райони. Те включват призиви хората да избягват пренаселената вътрешна среда и по възможност всички физически контакти с изключение на тези с хора в собственото им домакинство. През последните седмици страната ограничи броя на хората, разрешени да се събират на публични места, до осем, спрямо 50, и забрани продажбата на алкохол в ресторанти и барове след 22:00.

Шведският премиер Стефан Льовен в четвъртък напомни, че ограничението за събирания е осем души и това трябва да се разглежда като правило и за частни събирания, макар законът строго да забранява публичните събирания. Тъй като Швеция, както и много други страни, се готви за един от най-натоварените пазарни уикенди през годината, с така наречените разпродажби в Черния петък, Льовен каза също, че тази година не може да има тълпа в търговски центрове или магазини. „Ако не можете да пазарувате без струпване, тогава избягвайте да пазарувате там по това време“, каза Льовен.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *