Нов протест в Сърбия срещу мерките на властта за справяне с Covid-19

Нов протест в Сърбия срещу мерките на властта за справяне с Covid-19

Втора вечер на размирици пред парламента на Сърбия. Демонстрантите, недоволни от начина, по който властите се опитват да се справят с пандемията, хвърлиха факли по сградата на Скупщината в Белград. Според Б92 начело на протеста са представители на опозиционния „Съюз за Сърбия“. Цяла нощ по улиците на сръбската столица дежурят патрули, предаде БНР.

Телевизия Ен-1 съобщава за намеса на жандармерията и пострадали сред протестиращите. Силите на реда са използвали сълзотворен газ, а част от протестиращите са ги замеряли с бутилки.

10 полицаи са пострадали при безредиците в Белград, съобщи сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович. Състоянието на един от служителите на реда е тежко, обясни на брифинг министърът. Той отбеляза, че полицията е успяла да установи контрол, а през нощта по улиците на сръбската столица ще има патрули. Стефанович определи случилото се като опит за завземане на властта без волята на народа, без избори и без демократична процедура.

Опозиционният „Съюз за Сърбия“ поиска „деполитизиране“ на Кризисния щаб за коронавируса в страната, който според организацията е „дирижиран“ от президента Александър Вучич. Съюзът настоя ръководството на полицията да освободи задържаните демонстранти и да поеме отговорност за вчерашните сблъсъци пред парламента.

Протести имаше по улиците на и на другите големи сръбски градове.

В Ниш недоволни хвърляха камъни по сграда на полицията и изпочупиха стъклата на няколко автомобила на силите на реда.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *