Обвиниха и оставиха в ареста ромите, нападнали с брадви и ножове полицаи в Кюстендил (ВИДЕО)

4 обвинения срещу двамата роми, които нападнаха с брадви и ножове трима полицаи и служебното им куче в Кюстендил. Те ще отговарят за причиняване на лека телесна повреда на полицейски орган, закана за убийство и хулигански действия с особена дързост и цинизъм. Освен това ще бъдат разследвани и за притежание на наркотични вещества, съобщава Нова тв.

Районният съд взе решение и остави за постоянно в ареста двамата мъже, нападнали с особена жестокост и агресия нападнаха полицаи и причинили им тежки травми, удряйки ги с тръби и ножове. Съдът прецени, че са налице предпоставки мъжете да се укрият и извършат друго престъпление, за това ги остави задържани под стража. При ареста им в дома им е открито голямо количество хероин.

В следобедните часове задържаните братя – на 31 и на 50 години, влязоха в съдебната зала. Единият от тях видимо изпитваше болка в краката.

„Спрямо тях е употребена физическа сила и помощни средства. Използвано е оръжие със стоппатрони и единия от мъжете е ранен в крака, неговото състояние е добро. В момента са задържани за 72 часа”, обясни директорът на ОДМВР–Кюстендил Елиан Стамболийски. Двамата с административния ръководител на Районната прокуратура – Кюстендил Ивайло Илиев дадоха подробности за случая пред медиите.

Използването на физическа сила от полицаите е била неминуема заради агресията, с която служителите на реда са били посрещнати.

„Войнствено настроени двама роми, които бяха въоръжени с метална тръба, нож и секира. Когато човек е с множество криминални прояви и когато държи в дома си такова количество хероин, а на вратата му идват полицаи да извършат следствени действия, явно води до тази агресия”, смята Стамболийски.

При схватката пострадаха трима служители – единият е с разкъсна рана на главата и кръвонасядане на лявата ръка, другият – с нараняване на ръката, като е засегнат кръвоносен съд, третият полицай е с охлузни наранявания в областта на главата. Пострадало е и полицейското следово куче, то е с нараняване на едното око и едната лапа. На служителите е оказана медицинска помощ в кюстендилската болница.

Бащата на задържаните не помни синовете му да са използвали брадви и ножове срещу полицаите. А в парламента вицепремиерът Валери Симеонов осъди остро посегателството в Кюстендил, изброи редица подобни случаи в страната и поиска повече права за полицаите тогава когато са обект на тежка агресия.

„Време е министърът на вътрешните работи публично да обяви, че по закон българските полицаи имат право на самозащита и да разпореди употребата на огнестрелно оръжие, когато са нападани със заплашващи живота им средства”, заяви лидерът на НФСБ.

Задържаните мъже са извършители на множество кражби, замесени са и в редица престъпления, свързани с разпространението на наркотични вещества. А от прокуратурата заявиха, че с всяка година в квартал „Изток“ разпространението на наркотици се увеличава, но с това броят на разкритите престъпления също расте.

Прокурор Илиев съобщи, че единият от задържаните е с множество криминални прояви – главно кражби, а другият е осъждан за наркоразпространение.

По случая са започнати две досъдебни производства – за притежание и разпространение на високорискови наркотични вещества, под наблюдението на Окръжна прокуратура, и за нападение и нанасяне на телесна повреда на полицейски орган по време на изпълнение на служебните му задължения, под наблюдението на РП Кюстендил.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *