Около 100 членове на Конгреса на САЩ искат отстраняване от длъжност на президента

Около сто членове на Конгреса на САЩ подкрепят призивите за отстраняване на президента Доналд Тръмп от длъжност след протести в столицата, съобщи NBC, цитирана от РИА Новости и „Фокус“.

Всички те принадлежат към Демократическата партия и обмислят прилагането на 25-та поправка или други методи, съобщава телевизионният канал.

По-рано CBS News съобщи, че някои членове на кабинета на Тръмп обсъждат възможността да използват 25-та поправка на Конституцията на САЩ, за да го отстранят от власт. Демократите от Правната комисия на Конгреса на САЩ призоваха вицепрезидента Майк Пенс да използва поправката за отстраняване на Тръмп.

Визираната поправка на Конституцията на САЩ включва отстраняване на президента от длъжност и прехвърляне на правомощия на вицепрезидента. Причината за такова действие може да бъде смъртта на държавния глава или невъзможността да изпълнява задълженията си.

Ако тя бъде приложена, Тръмп ще бъде свален от поста си моментално заради непригодност да изпълнява задълженията си за президент на САЩ.

Членът на Камарата на представителите, демократът, Илхан Омар, заяви вчера, че подготвя основания, за да повдигне обвинение срещу Доналд Тръмп и да доведе случая до импийчмънт.

Два източника обаче казват, че все още не е говорено с вицепрезидента Майк Пенс по въпроса. Той трябва да се съгласи и да има мнозинство от министри в американското правителство, за да може процедурата да се задейства.

Има и опасения, че е е неясно дали юридически може да се задейства процедурата, след като на Тръмп му остават официално само 2 седмици в Белия дом.

Бившият съветник по националната сигурност на Тръмп – Джон Болтън, предупреди пред CNN, че стартиране на процедура може да влоши нещата.

В сряда поддръжници на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп, които се събраха във Вашингтон, за да демонстрират в негова подкрепа, нахлуха в сградата на Конгреса, прекъсвайки сесията, която трябваше да утвърди резултатите от последните избори. Органите на реда са използвали сълзотворен газ и зашеметяващи гранати. Четирима души са били убити по време на протестите, според полицията във Вашингтон.

По време на митинга Тръмп призова множеството да отиде до Капитолия, а по-късно, в обръщение към тях, заедно с молба да се държат мирно и да се приберат у дома, ги нарече патриоти.

Междувременно Сенатът отхвърли без никакви дискусии единственото останало обжалване на преброяване на гласовете от изборите за президент на САЩ – в Пенсилвания.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *