Оксфордският речник не можа да избере дума на 2020 г.

Оксфордският речник не успя да избере една дума за 2020 г., се казва в доклад, публикуван на уебсайта на речника. Вместо това учени-лингвисти публикуват доклад, който анализира нови явления в езика.

„Английският език, както и всички ние, тази година трябваше да се адаптираме бързо и многократно. Предвид феноменалната широчина на езиковата промяна и развитие през 2020 г., Оксфордският речник стигна до заключението, че тази година не може да бъде отразена точно с една дума“, се казва в доклада.

Оксфордските лексикографи са поставили думи в календара на изходящата година, отбелязвайки най-цитираните, в зависимост от събитието. Списъкът включва „горски пожари“, „импийчмънт“, „коронавирус“ и „COVID-19“, „блокиране“, „социално дистанциране“, движението „Черните животи са важни“ (Black Blacks Matter) и др.

В доклада, озаглавен „Думи на безпрецедентна година“, се казва: „това, което беше наистина безпрецедентно тази година, беше свръхскоростта, с която англоговорящият свят натрупа нов колективен речник, свързан с коронавируса, и колко бързо той се превърна, в много случаи, в основна част от езика“.

В речника през годината се описват най-важните думи през определени месеци, базирани на скокове в употребата им. От „пожари“ през януари, когато Австралия претърпява най-лошия си пожарен сезон, до „оправдателна присъда“ през февруари, когато приключи процесът за импийчмънт на президентът на САЩ Доналд Тръмп.

От март нататък започват да доминират термини, свързани с пандемията на коронавируса, включително „ Covid-19 “, изцяло нова дума, записана за първи път на 11 февруари; „заключване“, „социално дистанциране“ и „отваряне отново“.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *