ООН обвини правителството на Венецуела в престъпления срещу човечеството

ООН обвини правителството на Венецуела в престъпления срещу човечеството

Доклад на комисия на ООН уверява, че правителството на Венецуела е извършило „зверски нарушения“, които представляват престъпления срещу човечеството, съобщава BBC.

„Мисията има основателни основания да смята, че както президентът, така и министрите на вътрешните работи и на отбраната са допринесли за извършването на престъпленията, документирани в този доклад“, заключава разследването.

Разследването, подготвено за Съвета на ООН по правата на човека, разследва поредица от убийства, изтезания и изчезвания, съобщени във Венецуела през последните години.

„Властите са предоставили съществена помощ, включително материали, логистика и човешки ресурси, необходими за операциите по сигурността и разузнаването, довели до извършването на престъпленията“, се казва в друга част от документа.

Венецуелският външен министър Хорхе Ареаза заяви в Туитър, че докладът е „осеян с лъжи“ и идва от „фантомна мисия, насочена срещу Венецуела и контролирана от правителства, подчинени на Вашингтон“.

Екипът на ООН, който не успя да влезе в южноамериканската държава, казва, че силите за сигурност на Венецуела са участвали в системно използване на насилие от 2014 г., за да потиснат политическата опозиция и да тероризират населението.

Според доклада Мадуро и неговите министри на вътрешните работи и отбраната не само са били наясно с престъпленията, но също така са издавали заповеди, координирали операции и осигурявали ресурси.

ООН призова Венецуела да държи виновните за събитията отговорни и да предотврати повторението им.

„Далеч от изолирани действия, тези престъпления бяха координирани и извършени в съответствие с държавната политика, със знанието или пряката подкрепа на командирите и висшите държавни служители“, заяви председателят на мисията Марта Валиняс в декларация.

Разследващите стигнаха до тези заключения, след като анализираха 223 случая и прегледаха почти 3000, за да потвърдят моделите на нарушения и престъпления, извършени във Венецуела.

„Имаме основателни основания да смятаме, че президентът Мадуро е дал заповеди на директора на SEBIN (Боливарската разузнавателна служба), към кого да бъдат насочени“, каза Франсиско Кокс, член на мисията на ООН, пред репортери.

„След като тези хора са били следени, събирана е информация за тях и са контролирани комуникациите им, са били задържани без основания, само по заповед на президента“, казва Кокс.

„Така че имаме намеса и принос към престъплението от Николас Мадуро, пряко или чрез управленска верига, а понякога и избягвайки я с даване на пряка заповед“, добавя той.

Вече имаше доклади от върховния комисар на ООН за правата на човека, в които се говори за нарушения на правата на човека, но този доклад определя индивидуални отговорности и управленски вериги чрез действие или бездействие.

Съветът на ООН по правата на човека реши през септември 2019 г., с противопоставяне на Китай и Куба, създаването на комисия за определяне на фактите във Венецуела, в допълнение към работата, извършена от кабинета на настоящия върховен комисар Мишел Бачеле .

Комисията, представила този последен доклад, се състои от трима следователи, двама от които са работили в Службата на Международния наказателен съд.

В допълнение към докладването за злоупотреби, които вече са включени в докладите на Бачеле, тези експерти са класифицирали поведението, съдържащо се в тях, като престъпления срещу човечеството, което може да има криминални последици в бъдеще.

Източник: Канал 3

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *