ООН оцени загубите за туризма на 440 млрд. долара

ООН оцени загубите за туризма на 440 млрд. долара

Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO) изчисли, че масовият спад в търсенето на международни пътувания през периода януари-юни 2020 г. води до загуба от 440 млн. международни пътници и около 460 млрд. долара приходи. Това е около пет пъти над загубата на приходи от международен туризъм, регистрирана през 2009 г. на фона на световната икономическа и финансова криза. Това става ясно от новия доклад на Световния туристически барометър.

Пристигащите международни туристи спаднаха с 93% през юни в сравнение с 2019 г., като последните данни на Световната туристическа организация показват сериозното въздействие на COVID-19 върху сектора. Според новия анализ международните пристигащи туристи са спаднали с 65% през първата половина на годината. Това представлява безпрецедентно намаление, тъй като страните по света затвориха своите граници и въведоха ограничения за пътуване в отговор на пандемията.

През последните седмици все по-голям брой дестинации започнаха да се отварят отново за международни туристи. UNWTO съобщава, че към началото на септември 53% от дестинациите са облекчили ограниченията за пътуване. Въпреки това много правителства остават предпазливи и този последен доклад показва, че блокиранията, въведени през първата половина на годината, са оказали огромно влияние върху международния туризъм. Рязкото и внезапно спадане на пристигащите изложи милиони работни места и предприятия в риск.

Въпреки постепенното отваряне на много дестинации от втората половина на май, очакваното подобрение в международния туризъм през пиковия летен сезон в Северното полукълбо не се осъществи. Европа беше вторият най-тежко засегнат от всички глобални региони, с 66% спад на пристигащите туристи през първата половина на 2020 г. Страдаха и Америка (-55%), Африка и Близкия изток (-57%). Най-силно пострадаха обаче Азия и Тихият океан, първият регион, който усети въздействието на COVID-19 върху туризма, със спад от 72% на туристите за шестмесечния период.

На подрегионално ниво най-голям спад са претърпели Североизточна Азия (-83%) и Южното Средиземноморие (-72%). Всички световни региони и подрегиони отчитат спад с над 50% през януари-юни 2020 г. Свиването на международното търсене се отразява и в двуцифрен спад в разходите за международен туризъм сред големите пазари. Основните изходящи пазари като САЩ и Китай продължават да са в застой, въпреки че някои пазари като Франция и Германия са показали известно подобрение през юни.

В перспектива изглежда вероятно намаленото търсене на пътувания и доверието на потребителите да продължат да оказват влияние върху резултатите през останалата част от годината. Въпреки лекото възстановяване, връщането към нивата от 2019 г. по отношение на пристигащите туристи ще отнеме между 2 и 4 години.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *