ОПЕК понижи прогнозите си за търсенето на петрол

ОПЕК понижи прогнозите си за търсенето на петрол

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижи прогнозите си за ръст на търсенето на „черно злато“ през тази година, като се позова на по-слабото възстановяване в Индия и други азиатски страни, пише CNBC.

В месечния доклад на организацията се забелязва ревизиране на очакванията за глобалното търсене на петрол до средно 90.2 млн. барела дневно през 2020 г. Това е свиване с 400 хил. барела дневно спрямо предходния месец и съставлява намаляване с 9.5 млн. барела дневно на годишна база.

Докладът идва на фона на несигурност, тласкана от притеснението на инвеститорите по отношение на буксуващото възстановяване на икономиката и намаляващото търсене на гориво. Картелът повиши очакванията си за потребителски интерес в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) с около 100 хил. барела дневно, защото спадове във всички подрегиони през второто тримесечие бяха по-малки от прогнозираните.

Въпреки това търсенето на петрол беше ревизирано към понижение с 500 хил. барела дневно в региона извън ОИСР заради недостатъчния интерес в Азия, като най-голям е спадът в Индия. Гледайки към бъдещето, ОПЕК отбелязва, че негативните последици за търсенето на петрол в Азия се очаква да се запазят и през първите шест месеца на 2021 г. „Рисковете остават високи, особено що се отнася до случаите на заразени с COVID-19“ и откриването на потенциални ваксини“, отбелязва ОПЕК.

„Също така скоростта на възстановяване на икономическата дейност и потенциалният ръст на търсенето на петрол в други азиатски страни, включително Индия, остават несигурни“, допълва организацията.

В резултат на това организацията очаква глобалното търсене на петрол да расте с 6.6 млрд. барела дневно до средно 96.9 млн. барела на ден догодина. Тази прогноза е с 400 хил. барела дневно по-малко спрямо предишните очаквания.

Едва забележим ръст на търсенето

По повод шестата годишнина от учредяването на организацията генералният й секретар Мохамед Баркиндо заяви, че коронавирусната пандемия е „едно от най-големите глобални предизвикателства в последно време“. „Отвъд ужасното човешко страдание, което причинява, тя предизвиква една от най-тежките глобални икономически рецесии и забавяне на петролния пазар в историята на ОПЕК“, допълни Баркиндо.

ОПЕК наред със съюзниците си извън картела, група, известна като ОПЕК+, ще проведе среща на 17 септември, за да обсъди политиката си към петролния добив. Енергийният алианс се договори да намали производството със 7,7 млн. барела дневно до декември.

Случаите на заразените отново растат, все повече страни въвеждат локални блокади, които засягат регионалния икономически растеж, а броят на безработните не намалява значително“, коментира Томас Варга, старши анализатор в PVM Oil Associates.

„Това води до вял ръст на търсенето на петрол и отразява седмичния доклад от миналата седмица и месечния доклад на Международната агенция за енергия (МАЕ)“, допълва той. По-рано този месец американската Администрация за енергийна информация понижи перспективите за глобалното търсене през 2021 г. с 500 хил. барела дневно заради прогнозирания по-слаб ръст на потреблението в Китай.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *