Откриването на газопровода „Балкански поток“ в Сърбия е отложено за 1 януари

Откриването на газопровода „Балкански поток“ ще се състои на 1 януари, а не днес, както беше планирано по-рано, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Сръбската агенция Танюг съобщи, че президентът Александър Вучич ще открие газопровода на 1 януари в 6.00 часа местно време /7.00 българско/ край град Жабал. Агенцията не посочва причините за отлагане на откриването.

По-рано сръбският президент заяви, че „Балкански поток“ е запълнен с газ, а официалното му откриване ще стане на 30 декември. Преди това на пресконференция след среща с руския външен министър Сергей Лавров Вучич каза, че Сърбия ще пусне газ по Балкански поток на 29 или 30 декември.

Коментирайки възможни санкции на САЩ заради покупката на руски газ, Вучич се изказа срещу „рекета във външната политика“ и отбеляза, че никой не може да забранява на Сърбия да прокарва газопровод на своя територия и да купува по-евтино гориво.

Минаващият през територията на Сърбия газопровод представлява продължение на една от двете линии на открития на 8 януари 2020 г. „Турски поток“, по която газ от Русия ще постъпва първо в Турция, а после в България, Сърбия и Унгария. Дължината на сръбския участък е 403 км, а проектната му мощност – 13,9 милиарда кубични метра газ годишно.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *