Открито е изтичане на въздух от МКС, екипажът на станцията се изолира в руския модул

Открито е изтичане на въздух от МКС, екипажът на станцията се изолира в руския модул

Целият екипаж на Международната космическа станция (МКС) ще се прехвърли в руския сегмент „Звезда“ за три дни. Това съобщиха за ТАСС от пресслужбата на Роскосмос. Според източник на руската агенция, приборите на руския сегмент на МКС са регистрирали изтичане на въздух в космическото съоръжение, уточнява Агенция „Фокус“.

„Според информацията, в петък членовете на екипажа на станцията ще се прехвърлят в модул „Звезда“, за да организират контрола над налягането в модулите на американския сегмент“, отбелязват от държавната компания.

Както уточняват от Роскосмос, тази процедура е отразена в бордовата документация и е съвместно решение на управлението на американския и руския сегмент на МКС. Екипажът ще остане там за три дни.

Източник каза пред ТАСС, че руско-американският екипаж на МКС работи за локализиране на мястото на изтичането на въздух от станцията.

„На МКС беше открита микропроницаемост в атмосферата на станцията. В момента се работи за локализирането й. Специалистите планират последователно да изключат модулите на станцията, за да определят къде точно спада налягането“, заяви събеседникът на агенцията.

Той поясни, че „изтичането на въздух е регистрирано от приборите на руския сегмент на станцията чрез промяна на съотношението на съдържанието на азот, кислород и въглероден диоксид в атмосферата на станцията“.

Експертите смятат, че една от възможните причини за незначителното изтичане е удар на метеорит или фрагмент от космически отломки, допълни източникът.

„Експертите предварително смятат, че една от възможните причини за изтичането на въздух, може да е пробиване на корпуса на станцията от микрометеорит или микрофрагмент космически боклук“, разкрива източникът.

Предишният път, когато бе открито изтичане на въздух на МКС, бе на 30 август 2018 година. Тогава също налягането в станцията спадна. По-късно се разбра, че това се е случило заради пробойна, причинена от долепения към станцията апарат „Съюз МС-09“: Въздухът е излизал през отверствие в жилищния отсек на кораба и тя е запечатана херметично. Няколко дни по-късно експертите на Земята заключиха, че корпусът на кораба е бил пробит отвътре.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *