„Отнесени от вихъра“ се завърна с допълнения

„Отнесени от вихъра“ се завърна с допълнения

Преди две седмици WarnerMedia изтегли „Отнесени от вихъра“ от платформата си, позовавайки се на необходимостта да бъде обяснено „расисткото изобразяване на робството в него“. Сега класиката се завърна в HBO Max – с два допълнителни видеоклипа, в които се обсъжда историческия контекст на филма, съобщава „Варайъти“, цитира „Сега“.

В първото видео киноисторикът Джаклин Стюарт разсъждава „защо тази епична драма от 1939 г. трябва да бъде гледана в оригиналния й вид, но с обяснен контекст и дискутирана“. Вторият е едночасова на дискусия на тема „Сложното наследство на „Отнесени от вихъра“, записана на филмовия  фестивал на TCM за класически филми през април 2019 г., модерирана от историка Доналд Богъл. 

В 4-минутното въведение към „Отнесени от вятъра“ в HBO Max, Стюарт нарича „Отнесени от вихъра“ „един от най-трайно популярните филми на всички времена“.

Същевременно „срещу филма многократно е имало протести, още от обявяването, че предстои екранизация на романа.  – казва Стюарт. – Продуцентът Дейвид О. Селник добре е осъзнавал, че черната публика е дълбоко загрижена за начина, по който филма показва за робството и отношението към черните герои.“

Въпреки уверенията на Селзник, че ще се съобрази с притесненията на черната общност, „Отнесени от вятъра“ представя „лъжливо идилична картини на Юга като свят на благодат и красота, без да признава бруталностите на робство, на които се основава този свят“. – казва Стюарт.

Образите на чернокожите роби в „Отнесени от вятъра“ съответстват на старите расови стереотипи, „и са представени като слуги, предани на своите господари или глупави и неумели“, казва Стюарт. „Представянето на  на този период през лещите на носталгията отрича ужасите на робството, както и неговото наследство, довело до продължаващото расово неравенство.“

Стюарт, преподавател по „Кино и медии“ в Чикагския университет, припомня също, че черните актьори не са били допуснати да присъстват на премиерата на филма в Атланта поради законите за сегрегация в Джорджия. В допълнение Хати Макданиъл, първата афро-американска личност, спечелила “Оскар” за ролята на слугинята Мами във филма, не е била допусната да седи с другите “актьори” на „Оскарите“.

С оглед на всичко това гледането на „Отнесени от вятъра“ може да бъде неудобно, дори болезнено изживяване – казва Стюарт. – Но е важно и класическите холивудски филми да бъдат достъпни за гледане и обсъждане в оригиналния им вид.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *