Отново ръст в спот цената на газа в Европа

Спот цената на газа в Европа продължи да расте, докато европейската газова индустрия навлиза в стресиращ режим на работа заради студеното време. 

Цената на газа в холандския хъб TTF (договор за ден напред) за доставка в понеделник се повиши до 258 долара за хиляда кубически метра след предишния пик от 253.5 долара за доставка на 5 януари. Това е най-високата стойност през последните 23 месеца – от 25 януари 2019 г.

Началото на 2021 г. в Европа се оказа много по-студено от 2020 г. и прогнозата за температурата до средата на януари е значително по-ниска от предишните три много топли зими.

В същото време украинският газопреносен коридор остава недостатъчно използван. В същото време „Газпром“ взима максималното количество газ от подземните хранилища в Европа. Например максималният технически възможен обем газ се взема от германското подземно газово хранилище „Реден” според квотата на „Газпром” – 49 милиона кубически метра на ден.

Студеното време принуждава цяла Европа активно да харчи резерви от газ в подземни хранилища. По време на газовия ден на 7 януари от европейските съоръжения за ПХГ бяха изтеглени 990 милиона кубически метра газ. В историята на европейската газова индустрия това е петото най-голямо ежедневно изтегляне на газ. По-големи стойности на ежедневното вземане бяха регистрирани в края на февруари 2018 г., когато в Европа няколко дни подред владееше студеният атмосферен фронт „Звяра от Изтока“.

Нивото на текущите запаси (69.30% въз основа на резултатите от газовия ден на 7 януари) вече е много близо до средното за предходните пет сезона (68.32%).

Потокът на газ в европейската тръбопроводна мрежа през LNG терминали през януари 2021 г. намалява с 46% в сравнение с януари 2020 г. Това може да е най-големият спад за сезона (през октомври доставките са намалели с 30%, през ноември – с 39%, през декември – с 43%).

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *