От „Шарите“ определиха действията на руските лекари като „решаващи“ за спасяването на Навални

От „Шарите“ определиха действията на руските лекари като „решаващи“ за спасяването на Навални

Лекарите от берлинската клиника „Шарите“, които лекуваха Алексей Навални, заявиха, че действията на омските лекари през първите часове след влошаване на състоянието на пациента са изиграли голяма роля за благоприятния изход на лечението цитира думите им РИА Новости.

Това се посочва в клиничен доклад, публикуван в медицинското списание Lancet. Подчертава се, че документът е публикуван със съгласието на Навални.

„Предполага се, че интубацията и механичната вентилация в рамките на два до три часа след появата на симптомите, както и липсата на предишна хипоксия, са били решаващи. Започването и продължителността на терапията с атропин през първите два дни остават неясни. За щастие, въпреки високия риск за дихателните пътища през началния период в безсъзнание и колонизиран от няколко устойчиви на много лекарства бактерии, пациентът не е развил тежка инфекция. Доброто здраве преди отравянето може също да е благоприятствало възстановяването „, се казва в статията.

Списанието посочва, че това е първата публикация на клинични данни за отравяне, вероятно, с химически агент от групата „Новичок“. В същото време, когато се прави подобен извод, препратката се отнася изключително за резултатите от анализа в лабораторията на Бундесвера, на което лекарите благодарят за „токсикологичното изследване“.

Според медиците, извлечение от медицинската история от омската болница отбелязва, че пациентът е бил в кома, повишено слюноотделяне и изпотяване, спиране на дишането, мускулен спазъм, нарушен метаболизъм на въглехидратите, електролитен дисбаланс и метаболитна енцефалопатия. Терапевтичните мерки в Омск включват интубация, механична вентилация, „неидентифицирано лекарство за контрол на симптомите“ и невропротекция.

Германските лекари, пристигнали в Омск, за да транспортират Навални до Берлин, при първия достъп до него установяват симптоми на забавен пулс (44 удара в минута), хипотермия (34,4 градуса по Целзий), разширени зеници, които не реагират на светлина, мускулен спазъм и експозиция на успокоителното лекарство пропофол.

Отбелязва се, че когато Навални е бил предаден за транспортиране, състоянието му „се е подобрило донякъде“: зениците му са се стеснили, пулсът му се е увеличил до 59 удара в минута, който при пристигането му в Берлин е спаднал до 51, а след това до 33 удара в минута. В „Шарите“ също така са установили, в допълнение към горното, намален стволов мозъчен рефлекс, „хиперактивен мускулен рефлекс“ и пирамидални симптоми (нарушени двигателни функции поради увреждане на съответните части на нервната система). Лабораторните тестове са показали намалени плазмени нива на бутирилхолинестераза, повишени нива на амилаза, липаза, тропонин Т и натрий.

След като лабораторни и клинични проучвания разкриха „силно инхибиране на холинестеразата“, лекарите са започнали да дават на Навални антидоти атропин и обидоксим. Холинергичните индекси са се нормализирали един час след началото на антидотната терапия. Обезболяването и седацията са продължили със суфентанил и пропофол, но за невропротекция е добавен мидазолам. В същото време токсикологичният анализ, както и изследването на кръвта и урината, са показали, че атропин вече е бил приложен на Навални в Омск.

Статията посочва, че след като в специална лаборатория е открито пълно инхибиране на ацетилхолинестеразата в еритроцитите, което потвърждава ефекта на инхибитора на холинестеразата, а също така не разкрива неговото реактивиране чрез действието на обидоксим и наличието на свободни, несвързани инхибитори на холинестеразата, употребата на обидоксим спира, на пациента продължават да се дава още десет дни атропин

На петия ден Навални е развил треска, лекарите са използвали външно охлаждане в продължение на девет дни и допълнителна лекарствена терапия. Гръдните и коремните мускули са реагирали слабо на атропин, така че това увеличи седативния ефект и периодичните спазматични контракции са продължили 15 дни. Електрофизиологичните тестове показват дисфункция на нервно-мускулната трансмисия, характерна за случаите на инхибиране на холинестеразата, с нерви, отговарящи на електрическа стимулация, което „съответства на блокиране на нервно-мускулната активност чрез деполяризация“. Ефективността на тези стимули се подобрява последователно, докато са били използвани, казват лекарите.

По време на престоя си в интензивно лечение Навални също изпитва системно възпаление и повишаване на активността на чернодробните ензими. Активността на бутирилхолинестеразата в плазмата започва да се повишава на четвъртия ден, но достига плато на шестия ден и остава под нормата, така че лекарите инжектират шест единици плазма, което води до значително увеличение на нейната активност. Освен това, активността на бутирилхолинестеразата не намалява, нейното инхибиране от несвързани инхибитори спира и нормалното ниво е достигнато на 21-ия ден от лечението. Пациентът също е имал намаляване на хемоглобин, така че лекарите са инжектирали желязо и заместител на фолиева киселина.

Както се съобщава в материала, на 12-ия ден Навални започва да диша самостоятелно, докато претърпява трахеостомия в очакване на затруднения при изключване от изкуствената вентилация, настъпили на 24-ия ден от лечението. Постепенно се възстановява от разстройството на съзнанието (делириум) и на 26-ия ден е преместен в обикновено отделение. При изписване е имал повишен физиологичен тремор, хиперактивен мускулен рефлекс, но без пирамидални симптоми или признаци на полиневропатия. Неврофизиологичните тестове на руски език показват леки нарушения на скоростта и плавността на реакцията, които се възстановяват след три седмици.

„При последното посещение за регистрация на 55-ия ден открихме почти пълно възстановяване на неврологични, невропсихологични и неврофизиологични данни без признаци на полиневропатия“, пишат авторите на статията.

Те отбелязват, че ефектът от веществата от групата „Новичок“ продължава много време, лабораторното откриване на неговото присъствие в тялото на Навални става няколко дни след диагностицирането на холинестеразните инхибитори, така че тази информация не засяга терапевтичните решения на лекарите. По-нататък авторите съобщават, че органофосфатните токсични вещества действат подобно на фосфорорганичните пестициди и клиничните решения в такива случаи се основават на опит в лечението на отравяне с такива пестициди, което често се случва в Азия – повече от 100 хиляди смъртни случая годишно.

„Спектърът от данни, причинени от свръхстимулация на мускариночувствителни холинергични рецептори и никотинови рецептори, които са регистрирани при нашия пациент, съответства на публикуваната литература (по темата за отравяне с фосфорорганични торове): свиване на зеницата, зачервяване на конюнктива, повишено слюноотделяне и изпотяване, повишена амилаза и липаза, приписвано на стимулация на панкреаса и слюнчените жлези, свръхактивен мускулен рефлекс, пирамидални симптоми и продължителна мускулна хиперактивност. Освен това наблюдавахме типични патологични промени в електрофизилогичните електромиографските изследвания. След нормализиране на нервно-мускулната трансмисия пациентът започна да диша самостоятелно“, пишат авторите.

Според тях спонтанното начало на дишането корелира с 30 процента активност на ацетилхолинестеразата в еритроцитите. Лекарите отбелязват, че откриването на органофосфорно отравяне е възможно чрез тестване за активност на бутирилхолинестеразата, което се прави като част от теста за чернодробна функция и е широко достъпно като „рутина“.

Лекарите се позовават на необяснимите данни за лечението като „разкриха изразена временна хипоалбуминемия, която не може да се обясни с дисфункции на бъбреците, черния дроб или червата“.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *