Пазарите са в еуфория от официалната победа на Байдън

Американските пазари отразиха изключително положителен ден, като фондовият пазар достигна рекордни стойности, след като Сенатът официално обяви Джо Байдън за новия президент на САЩ.  NASDAQ нарасна с 2.6%, достигайки рекордните 13 067.48 пункта. Dow Jones нарасна с 0.7%, приключвайки сесията на 31 041.13, докато S&P500 нарасна с 1.5% до 3 803.79 пункта.

Европейските пазари бяха също силно повлияни от новините в САЩ и официалното поставяне на Джо Байдън като президент. Независимо от възникналите протести в столицата на САЩ, пазарите продължиха бичия ход. FTSE100 нарасна с 0.22% до 6856.96 пункта, докато DAX30 напредна с 0.55%, достигайки 13 968.24 пункта.

Цената на петрола нарасна, след като Саудитска Арабия потвърди, че ще намали производството през следващите два месеца. Brent нарасна с 0.41% до 54.52$ за барел, докато WTI отрази ръст от 0.45%, търгувайки се на 50.86 за барел.

От друга страна, през изминалия ден, златото продължи да губи от стойността си поради стабилизирането на американския долар. Спот златото изгуби 0.3%, достигайки 1 913.87$ за тройунция, докато златните фючърси нараснаха с 0.3%, затваряйки днешната сесия на 1913.60$.

Акценти днес

Ниво на Безработица  – Еврозона

Акцентът днес ще падне върху нивото на безработица в Еврозоната. Събитието измерва промяната на бройката безработни от населението за изминалия месец, които активно търсят работа. Очаква се повишение на броя безработни спрямо предходното събитие, въпреки това икономическите данни не са единствен индикатор за работните условия в Еврозоната.

Инструмент на фокус – Intel Corp.

Акциите на компанията образуват низходяща формация тип wedge от началото на август. Текущата стойност се намира около горната граница на канала, като при допълнителна подкрепа, може да се очаква тест на съпротивата около ниво от 52.00. От друга страна, средните на индикатора Стохастик се намират в зона на прекупен пазар, което може доведе до корекция на цената до ниво от 45.00.

EUR/CAD

 Валутната двойка образува възходящо движение от началото на ноември, като текущата стойност се намира точно на нивото на 200 периодната експоненциална средна. При засилен натиск от пазара, може да се очаква тест на долната граница около нивото 1.5500. Индикаторът MACD показва намаляване на покупателния обем, което също дава предпоставка за понижение на стойността.

Oil UK

След силно волатилната 2020, британския петрол успя да достигне ниво от началото на февруари 2020. Стойността на суровината се повиши значително от началото на декември, като текущата цена се намира в зона на прекупен пазар спрямо данните от индикатора Стохастик, което може да доведе до корекция на цената до ниво около психологическата стойност от 52.50 и 50.00, където се намира и 50 периодната средна.

US NAS100

Американският технологичен индекс  завърши 2020 с рекордно повишение, като декември не беше изключение за силния ръст на индекса. Текущата стойност се отрази нови рекордни стойности, но въпреки това, индикатора RSI загатва, че цената наближава зона на преситен пазар, което може да доведе до корекция на стойността до ниво около 100 периодната средна или 12 500 пункта.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html 

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *