Пазарният бум, който едва ли някой очакваше

През 2020 г. светът се запаси с толкова преносими и настолни компютри, колкото историята не помни от дебюта на iPhone през 2007 г. А днес производителите все още изостават с месеци от изпълнението на поръчките, коментират пред Reuters анализатори и ръководители от сектора на хардуерната индустрия.

Дистанционното обучение и работа преобърнаха пазара на компютри по време на пандемията. Продажбите на смартфони секнаха, като същевременно се повиши интересът към по-големи машини, който през последното десетилетие бе привлечен от iPhone и Android устройства.

„Цялата верига на доставки е натоварена, както никога досега“, каза Грег Прендергаст, президент в Acer за панамериканския регион.

Годишните глобални доставки на компютри (и лаптопи, и настолни компютри) достигаха около 300 милиона през 2008 г. В последно време обаче те бяха потънали до 250 милиона и малцина очакваха възраждане. Но сега някои анализатори смятат, че 2020 г. отново ще приключи при около 300 млн. доставки, което ще означава приблизително 15% ръст на годишна база. Скокът при таблетите е още по-бърз.

До края на 2021 г. инсталираните компютри и таблети ще достигнат 1.77 милиарда спрямо 1.64 милиарда през 2019 г., според изследователската компания Canalys. Ръстовете идват на фона на пандемията от коронавирус, която принуди семействата да помислят за обезпечаването си с хардуер, след като масово останаха да работят и учат от вкъщи.

В опит да отговорят на внезапния скок в търсенето пък големите производители на компютри добавиха поддоставчици, укориха процесите и подсказаха, че ще пуснат по-добри модели догодина. Това се оказа недостатъчно.

По думите на Прендергаст Acer например е поела изцяло разходите за доставка до своите клиенти от сферата на образованието, като се е отказала от кораби и влакове в опит да ускори сроковете за получаване с месец. Въпреки това все още има забавяне и за някои то е от порядъка на 4 месеца.

Една от причините е трудността с набавянето на компоненти, като екрани и процесори. Много от фабриките, които произвеждат такива, бяха блокирани по време на пандемията и въпреки че вече функционират веригата на доставки е забавена.

Ако няма проблеми с доставките, прогнозите за продажби през 2021 г. биха били дори по-смели. Райън Рейт от IDC пък обръща внимание на отпуснатите от правителствата стимули за училища и фирми, които могат допълнително да повлияят на пазара.

Междувременно се наблюдава и чисто технологично развитие. Някои от компютрите, които предстои да излязат на пазара през следващите месеци, отговарят на новите нужди. Те ще разполагат с по-добри камери и високоговорители за видеоконференции, дава пример един от анализаторите. Повече модели ще бъдат снабдени и с клетъчен чип, който ще позволява на потребителите да се свързват както към 4G или 5G мобилни мрежи, така и към традиционния Wi-Fi.

„Ренесансът“ на индустрията се очаква да доведе до появата на устройства с изкуствен интелект, който да опрости задачи като изключването на камерите например. Това коментира Сам Бърд, президент на производителя на компютри Dell Technologies, чиито онлайн поръчки от потребители нараснаха с 62% през третото тримесечие в сравнение с миналата година.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *