Пазарният дял на Huawei може да се срине до 4% догодина

Проблемите на Huawei се очаква да доведат до рязък спад в глобалния му дял на пазара на смартфони през 2021 г. Нов доклад разкрива, че той може да се свие до едва 4% през идната година.

Китайският бранд се нареди сред най-популярните производители на телефони в света. Тази година за кратко дори успя да измести Samsung и да стане номер едно. През миналото тримесечие обаче отново се върна на втората позиция, а прогнозите са, че тепърва му предстои да пропада надолу.

По последни данни Huawei държи близо 15% от пазара на смартфони. Доклад на TrendForce прогнозира, че компанията ще приключи годината с 14% присъствие. А през 2021 г. ще се срине до 4%, пише GizmoChina.

Причина за мрачното бъдеще са санкциите на САЩ, които започнаха да се затягат по време на управлението на Доналд Тръмп. През последната година и половина ситуацията се утежни с вкарването на компанията в „черния“ списък на Вашингтон и забраната за купуване на чипове, жизнено необходими за производството на смартфони.

Huawei опита да компенсира проблемите в чужбина със стимулиране на покупките в родния Китай. Но негативните последици от санкциите на САЩ вече започват да излизат наяве.

В опит да се задържи на повърхността по-рано този месец компанията продаде бранда си Honor. Това може да е и една от причините за очаквания спад в доставките догодина. По данни на IDC бюджетната марка представлява между 25 и 29% от продажбите на Huawei през последните две години.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *