Пандемията причини спад с 2,2% на БВП на Германия за първото тримесечие

Пандемията причини спад с 2,2% на БВП на Германия за първото тримесечие

Пандемията от Covid-19 е засегнала силно икономиката на Германия. Обемът на брутния вътрешен продукт (БВП) на най-голямата европейска икономика е спаднал с 2,2% през първото тримесечие на 2020 година. „Това е най-големият спад на тримесечна база от световната финансова криза през 2008-9 година и втория по мащаб срив от обединението на Германия“, съобщава Федералната статистическа служба (Destatis), цитирана от Deutsche Welle и Агенция „Фокус“.

Основните фактори, които предизвикаха този тежък срив, са спадът от 3,2% в частното потребление и от 6,9% в инвестициите в производството на оборудване.

Корона-кризата е засегнала и германският износ – гордостта на икономиката на ФРГ. Той е спаднал с 1,3%, а вносът – с 1,6%.

Според статистическата агенция, тъй като строгите карантинни мерки започнаха да действат в Германия едва в средата на март, последиците от блокирането на национално и регионално ниво през второто тримесечие ще се усетят дори повече, отколкото през първото.

Правителството на Германия прогнозира през 2020 г. най-дълбоката рецесия за целия следвоенния период. Очаква се БВП на локомотива на икономиката на ЕС да намалее с 6,3%.

Според последните данни в Германия са потвърдени над 180 хиляди случая на коронавирусна инфекция, 8 371 пациенти с диагноза Covid-19 са починали.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *