Пауъл: САЩ са изправени пред смъртоносна опасност

Американската икономика продължава пътя си към възстановяване, но разрастването на огнището на коронавирус си остава смъртоносна опасност пред нея. Това заяви председателят на Федералния резерв Джером Пауъл, цитирано от Bloomberg.

Положителните перспективи за ваксина срещу COVID-19 не са достатъчни, за да сложат край на икономическите предизвикателства, създадени от пандемията, смята Пауъл.

Дори да няма по-съществено разпространяване на вируса, сегашните нива очертават следващите няколко месеца като изключително предизвикателни“, коментира банкерът.

В рамките на конференцията до Пауъл застанаха гуверньорът на АЦБ Андрю Бейли и управителят на ЕЦБ Кристин Лагард. Европейските банкери споделиха предпазливостта на управителя на Фед и повториха предупрежденията, отправени от други централни банкери, срещу прекормерното въодушевление, продукт на добрите новини покрай ваксината на Pfizer и BioNTech

Бейли определи новините като „окуражаващи“ и заяви, че се надява това да намали несигурността, но добави „все още не сме стигнали до този момент“. Лагард поясни, че макар и да е възможно да се погледне отвъд хоризонта на пандемията, „предпочита да не бъде прекалено въодушевена“

Предупрежденията на централните банкери идват на фона на втората вълна от коронавирус, която продължава да причинява нови огнища в голяма част от САЩ и Европа. В САЩ броят на хоспитализираните е рекордно висок. На Стария контиент и Великобритания правителствата предприемат мерки за повторно налагане на локдауни, за да се ограничи разпространението на вируса. В световен мащаб случаите на заразени с COVID-19 надхвърлят 52.3 милиона, от които смъртните са 1.28 милиона.

Фед срещу коронакризата

Следващото заседание на ръководството на американската централна банка е планирано за 15 и 16 декември. По време на заседанието е напълно вероятно да бъде променена програмата на централната банка за изкупуване на облигации в опит да се предостави по-нататъшна подкрепа на икономиката. 

Подобен сценарий беше намекнат от Пауъл след заседанието на Фед миналата седмица. АЦБ увеличи размера на собствената си програма за изкупуване на облигации миналата седмица, а ЕЦБ вече сигнализира готовността си по засилване на паричната подкрепа в еврозоната през следващия месец
Фискална подкрепа

Американските законодатели все още обсъждат допълнителния пакет от фискални стимули след победата на Джо Байдън и по-силното от очакваното представяне от републиканците в Сената, което потенциално ще им позволи да запазят мнозинството си в горната камара на Конреса.

От наша страна смятам, че ще трябва да положим повече усилия и в един момент ще се наложи и на Конгреса да направи повече по отношение на фискалната политика“, заяви Пауъл.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *