Пекин: Китай и САЩ ще спечелят от сътрудничество и ще загубят от конфронтация

Пекин: Китай и САЩ ще спечелят от сътрудничество и ще загубят от конфронтация

Китайският министър на външните работи Ван И заяви днес, че и Китай, и САЩ ще спечелят от сътрудничество и биха загубили от конфронтация. Дипломатът добави, че двете страни трябва да намерят начин за мирно съвместно съществуване, предаде Ройтерс.

На годишната си пресконференция Ван отбеляза, че Китай и САЩ трябва да започнат съгласуват макрополитиките за своите икономики и за световната икономика. По думите му Съединените щати трябва да престанат да губят ценно време.

Китай остава готов да работи със САЩ в духа на сътрудничеството и взаимното уважение, каза дипломатът на пресконференция в рамките на започналата в петък годишна сесия на китайския парламент.

Китай е готов „да засили двустранното сътрудничество във формат ООН, БРИКС, Шанхайска организация за сътрудничество, както и Г-20, в подготовката за бъдещите промени (в света след пандемията)“, заяви Ван, цитиран от ТАСС.

Министърът изтъкна също, че американски политици разпространяват „лъжи“ и „теории на конспирацията“ относно ролята на Пекин в пандемията от Ковид-19, предаде ДПА.

„За голямо съжаление, докато коронавирусът продължава да върлува, политическият вирус също се разпространява в САЩ и се хваща за всякаква възможност за нападки и клевети срещу Китай“, добави Ван И.

Той коментира и че съдебните дела срещу Китай за обезщетения за пострадалите от пандемията от Ковид-19 са необосновани и лишени от смисъл, допълва ТАСС.

Световната здравна организация не обслужва интересите на никоя конкретна държава и не принадлежи на страната, която й осигурява най-голямо финансиране, каза още китайският дипломат номер едно.

Източник БТА

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *